راهنمای جامع برای تهیه طرح توجیهی برای جذب سرمایه

راهنمای جامع برای تهیه طرح توجیهی برای جذب سرمایه

فهرست مطالب

داشتن یک طرح توجیهی و نقشه راه برای هر کسب و کاری امری ضروری محسوب می‌شود. بسیار پیش آمده است که یک ایده به ذهن ما می‌رسد، اما به‌دلیل اینکه نقشه راهی وجود ندارد، نمی‌توانیم آن را عملی کنیم. با توجه به رقابت شدیدی که میان کسب و کارها وجود دارد، استفاده از روش‌های قدیمی نمی‌تواند راهکار مناسبی برای راه‌اندازی کسب و کارها باشد. در نتیجه در صورتی که برای جذب سرمایه از طرح توجیهی استفاده کنید، امکان پیش‌بینی موفقیت، سود، ضرر و اطلاعات کاملی در مورد زمان، مکان‌یابی و امکان اجرایی شدن و به‌صورت کلی ارزیابی و چشم انداز پروژه را به‌دست می‌آورید. این مقاله می‌تواند به‌عنوان یک راهنمای جامع تهیه طرح توجیهی برای جذب سرمایه به شما کمک نماید.

طرح توجیهی چیست؟

طرح توجیهی به معنای تشریح، ارزیابی کلی و در واقع نقشه راه است. به این ترتیب با ارائه این طرح، کلیت کسب و کار  به نمایش گذاشته می‌شود و امکان تصمیم‌گیری را آسان می‌نماید. بسیار پیش آمده است که یک ایده به ذهن کار‌آفرین می‌رسد اما امکان عملی نمودن آن به‌دلیل عدم اطلاع از مسیر پیش رو و نحوه جذب سرمایه فراهم نیست. طرح‌های توجیهی میزان برآورد سود، ضرر، پیش بینی میزان موفقیت، تحلیل فروش و برنامه های مالی را به نمایش می‌گذارند.

بنابراین طرح توجیهی برای جذب سرمایه، به مجموعه مطالعات و تحقیقات بر روی پروژه‌های جذب سرمایه گفته می شود که به‌وسیله آن امکان پیش‌بینی بازارهای مالی، تحلیل بازار و انواع کسب و کارها امکان‌پذیر می‌شود. طرح توجیهی با طرح کسب و کار تفاوت دارد. به این صورت که طرح کسب و کار همه جوانب کار را مورد بررسی قرار می‌دهد و طرح توجیهی یک سند برای جذب سرمایه به حساب می‌آید و بیشتر به‌دنبال راه‌هایی برای جذب سرمایه است.

طرح توجیهی برای جذب سرمایه شامل چه مواردی است؟

بخش‌های مختلف این طرح که باید به آن‌ها توجه نمود شامل موارد زیر می‌گردد:

·   مطالعات بازار

یکی از مهم‌ترین مواردی که باید در تهیه طرح توجیهی برای جذب سرمایه به آن توجه نمود بررسی و مطالعه وضعیت بازار است. در این بخش تحلیل دقیق از اهداف پروژه، سیاست‌های مدیریتی و ظرفیت‌های بازار مورد بررسی قرار می‌گیرد. مواردی که در مطالعات بازار مورد توجه قرار می‌گیرد عبارتند از: شناخت محیط، بررسی پتانسیل‌ها، زیر ساخت‌ها، شناخت موقعیت جغرافیایی، بررسی پروژه‌های مشابه با وضعیت یکسان، سیاست‌های سرمایه‌گذاری و در نهایت ارزیابی میزان عرضه و تقاضای بازار هدف پروژه. توجه داشته باشید که بررسی کامل فرصت‌ها و تهدید‌های موجود در پروژه از اهمیت بالایی برخوردار است و باید مورد بررسی دقیق قرار گیرد. علاوه‌بر شناخت محیط و پتانسیل‌ها، تحلیل SWOT یکی از اجزای حیاتی برای مطالعات بازار در طرح‌های توجیهی است. این تحلیل به شناسایی نقاط قوت، ضعف‌ها، فرصت‌ها، و تهدیدهای پروژه کمک می‌کند و به کارآفرینان امکان می‌دهد تا استراتژی‌های موثرتری برای جذب سرمایه تدوین نمایند.

·   مطالعات فنی

یکی دیگر از مواردی که باید در تهیه این طرح برای جذب سرمایه به آن توجه نمود و از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، مطالعه و بررسی پروژه از لحاظ فنی است. در این بخش نتیجه کار مشخص می‌گردد و می‌توان متوجه شد که از لحاظ فنی امکان اجرای پروژه وجود دارد یا خیر. در بررسی مطالعات فنی هزینه‌های پیش رو در پروژه، برآورد قیمت فروش، موقعیت مکانی و پلان طبقات پروژه مورد ارزیابی قرار می‌گیرد

·   مطالعات اقتصادی

برای شروع هر پروژه مهم‌ترین مسئله، در نظر گرفتن هزینه‌های جاری و ثابت پروژه است. برای تهیه طرح توجیهی برای جذب سرمایه باید هزینه‌های احتمالی، محاسبه سود خالص، محاسبه نرخ بازگشت سرمایه، هزینه‌های مربوط به تبلیغ و فروش و تعیین کل درآمد حاصله مورد ارزیابی قرار گیرد. در تهیه طرح توجیهی برای جذب سرمایه، ریسک کاهش و افزایش قیمت، حساسیت تورم و در نهایت محاسبه ریسک‌های اقتصادی یکی از مهم‌ترین نکاتی است که باید مورد توجه قرار بگیرد.

مراحل تهیه طرح توجیهی برای جذب سرمایه

مراحل تهیه طرح توجیهی برای جذب سرمایه

برای تهیه طرح توجیهی برای جذب سرمایه باید مراحلی را طی نمود تا با ارائه نقشه راه و طرح توجیهی در بازار‌های مالی، سرمایه به بهترین شکل ممکن جذب گردد. همچنین طی کردن این مراحل باعث می‌شود تا پیش‌بینی مالی و تحلیل بازار به بهترین شکل ممکن و با سود زیاد صورت گیرد. در ادامه به شرح این مراحل خواهیم پرداخت:

  •     مرحله اول: در ابتدای کار و قبل از هر چیزی، سابقه نحوه فعالیت از اهمیت برخوردار است. ارائه جدولی از هزینه‌های صورت گرفته در گذشته و تخمین هزینه‌های آینده در جذب سرمایه از اهمیت بالایی برخوردار است. در تحلیل‌های بازار، تخمین میزان سود و ضرر و گزارش نقاط ضعف و قوت بسیار مورد توجه قرار می‌گیرد.
  •       مرحله دوم: در این مرحله به برنامه‌ریزی و توضیح بازار‌های مالی پرداخته می‌شود. مدت زمان و پیش بینی‌های مالی که در کسب و کارها و جذب سرمایه موثرند، حائز اهمیت هستند. در این مرحله مدت زمان لازم برای رسیدن به سود پیش‌بینی می‌گردد.
  •       مرحله سوم: در این بخش تجهیزاتی که لازمه راه‌اندازی کسب و کارهای مالی هستند و همچنین دانش لازم برای تامین سرمایه مورد توجه قرار می‌گیرد.
  •   مرحله چهارم: آنچه در این مرحله اهمیت دارد، بازار محصولات در انواع مدل کسب و کارها است. گسترش دادن بازار و بازار‌هایی که بالقوه وجود دارد و بازار‌هایی که ممکن است در آینده ایجاد شود مورد بررسی قرار می‌گیرد.
  •       مرحله پنجم: در پروژه‌های سرمایه‌گذاری جهت جذب سرمایه، بازاریابی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. در طرح توجیهی برای جذب سرمایه برنامه‌های بلند مدت و کوتاه مدت باید مورد نگرش قرار بگیرد.
  •     مرحله ششم: پیش‌بینی‌های مالی، هزینه‌های تجهیزات، نیروهای انسانی و هزینه تبلیغات از جمله اهداف در این مرحله از این طرح‌ها در جذب سرمایه به حساب می‌آید. در این مرحله اهداف نهایی پروژه سنجیده می‌شود و مشخص می‌گردد که آیا ارزش سرمایه‌گذاری دارد یا خیر. همچنین میزان سود‌دهی و موفقیت نهایی مورد بررسی قرار می‌گیرد و امکان نتیجه گرفتن مشخص می‌گردد. 

مزایا و فواید طرح توجیهی برای جذب سرمایه

طرح توجیهی کسب و کار در پیش‌بینی‌ها و بازارهای مالی دارای فواید زیادی است که به مهم‌ترین آن‌ها اشاره می‌گردد.

مزایا و فواید طرح توجیهی برای جذب سرمایه

1.     نقشه راه تا آخرین مرحله وجود دارد

داشتن استراتژی و نقشه راه، یکی از ابزارهای موفقیت در بازار‌های مالی برای جذب سرمایه است. با استفاده از طرح کسب و کار اهداف کلی به‌صورت تفکیک شده و جزئی نمایش داده می‌شود. همچنین به‌دلیل استفاده از طرح‌های تحلیل بازار، امکان تحلیل سود و زیان‌ها مشخص می‌گردد. در صورت بروز مشکل در مسیر راه با تهیه طرح‌های توجیهی امکان مقابله با شکست‌ها و مشکلات احتمالی وجود دارد و در نتیجه با استراتژی‌های در نظر گرفته امکان ادامه مسیر وجود خواهد داشت.

2.     امکان پیش بینی های بازارهای مالی به صورت دقیق وجود دارد

طرح توجیهی با اطلاعات زیادی که در اختیار شخص قرار می‌دهد،  باعث می‌گردد پیش‌بینی بازار وجود داشته باشد. این امر با توجه به پیش‌بینی‌های قریب به واقعیت در میزان فروش، سود و زیان میسر می‌گردد. در نتیجه با استفاده از این طرح برای جذب سرمایه، میزان نتیجه‌گیری تا حد زیادی افزایش می‌یابد.

3.     امکان مدیریت اعضای تیم وجود دارد

در کارهای گروهی آنچه اهمیت ویژه‌ای دارد، تقسیم کار بین اعضا و انجام صحیح مسئولیت هر شخص است. با داشتن یک طرح توجیه پذیر، هر یک از اعضا از مسئولیت‌هایی که دارند به‌صورت دقیق مطلع می‌گردند و امکان ارزیابی اعضا وجود خواهد داشت. همه این‌ها باعث افزایش مسئولیت‌پذیری در کل مجموعه می‌شود و نتیجه بهتری به‌دست می‌آید. 

4.     اهداف کوتاه مدت در مسیر درست قرار می گیرند

زمانی که همه کارهای مربوط به کسب و کار بر طبق یک جدول پیش‌بینی شده طراحی می‌گردد، هدف‌های کوتاه به اهداف بلندتر متصل می‌گردند. در نتیجه یک انسجام دقیق در رسیدن به هدف کلی را به وجود می‌آورند. با داشتن یک طرح توجیهی می‌توان تضمین کرد که با دسته‌بندی اولویت‌ها و استراتژی‌ها امکان رسیدن قطعی به اهداف و سودآوری میسر خواهد شد.

5.     تهیه طرح کسب و کار به جذب سرمایه کمک می کند

طرح توجیهی در واقع یک سند است که با برنامه دقیقی که به اعضا ارائه می‌دهد اهداف و حرفه‌ای بودن افراد را نشان می‌دهد. هر شخصی که قصد سرمایه‌گذاری داشته باشد، با مشاهده نقشه راه و روش‌های دقیقی که با تهیه این طرح مشاهده می‌نماید برای سرمایه‌گذاری ترغیب می‌گردد.

نتیجه‌گیری

امروزه با پیشرفت جوامع بشری برای داشتن یک تجارت موفق، تهیه طرح‌های توجیهی بسیار ضروری احساس می‌شود. تهیه طرح‌‌های کسب و کار باعث پیشبرد برنامه‌ها و اهداف به‌صورت منظم می‌گردد. یکی از مواردی که سرمایه‌گذاران برای سرمایه‌گذاری به آن توجه می‌نمایند این است که اشخاصی که با آن‌ها فعالیت و مشارکت می‌نمایند دارای استراتژی‌ها و دستورالعمل‌های منظم باشند. با در نظر گرفتن این نکته می‌توانند به این اطمینان به‌صورت نسبی دست یابند که با ایجاد قوانین و مدیریت مسئولیت‌ها به بیشترین سود ممکن برسند و همچنین امکان پیش‌بینی بازارهای مالی و موفقیت را داشته باشند. با داشتن طرح توجیهی، خطرات احتمالی خود را نشان می‌دهند و امکان مواجهه با آن‌ها وجود دارد. جهت اجرای طرح توجیهی برای جذب سرمایه نیاز به طی کردن مراحلی است که با اجرای دقیق آن‌ها می‌توان به نتایج موفق دست یافت.

همانطور که در این مقاله بیان شد به‌صورت کلی با تهیه طرح‎های توجیهی، سرمایه‌گذار ترغیب به ارائه سرمایه می‌‌گردد، میزان اتلاف هزینه‌ها به حداقل ممکن می‌رسد، نقاط قوت و ضعف پروژه مشخص می‌گردد و در نهایت یک سند برای اجرای برنامه‌ها به حساب می‌آید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سایر مطالب بلاگ

اصول و فنون سخنرانی و ارائه در رویدادهای استارتاپی