دادهها و اطلاعات در کسب و کارها و استارتاپها نقش مهمی را ایفا میکنند، زیرا از طریق تجزیه و تحلیل دادهها میتوان به موفقیت دست یافت. تجزیه و تحلیل دادهها یا Data Analysis فرایند پاکسازی، تبدیل، مدل سازی دادهها برای به دست آوردن اطلاعات مفید برای تصمیمگیری میباشتد. هدف اصلی از Data Analysis، استخراج اطلاعات مفید از دادهها و تصمیم گیری بر اساس آن است. اغلب استارتاپها برای رشد و موفقیت خود از انواع روشهای تحلیل دادهها استفاده میکنند. تحلیل داده استراتژی استارتاپ دارای مزایای است که شامل: تحلیل رفتار مشتریان، بررسی وضعیت رقبا، پیشگیری از بروز چالشها و… هستند. برای آشنایی بیشتر با نقش و اهمیت دادهها و تحلیل آن ها در استارتاپ در ادامه با ما باشید.
تحلیل داده چیست و از طریق چه روشهایی انجام میشود؟
منظور از تحلیل داده (Data Analysis)، ارزیابی دادهها از طریق ابزارهای آماری و تحلیلی است که هدف آن سنجش وضعیت فعلی و تصمیم گیری بهتر برای هر اقدامی میباشد. برای تحلیل دادهها معمولاً از روشهای کمی و کیفی استفاده کرده و اطلاعات ارزشمند استخراج و مرتب و تحلیل میشوند که در کسب و کارها این موضوع اهمیت دارد. برای تحلیل دادهها در کسب و کار روشهای مختلفی وجود دارند که عبارتند از:
- تحلیل متن: از طریق این روش اطلاعات خام به اطلاعات تجاری تبدیل شده و از آن برای اتخاذ تصمیمات مهم کسب و کارها استفاده میکنند.
- تحلیل آماری: در تحلیل آماری از دو روش توصیفی و استنباطی استفاده میشود که در حالت توصیفی دیتاهای نمونهای از دیتاهای عددی مورد بررسی قرار میگیرند. اما در حالت استنباطی دیتاهای کامل بررسی و ارزیابی میشوند.
- آنالیز تشخیصی: در این روش به بررسی علت وقوع و چرایی آنها پرداخته میشود که این روش در استارتاپها برای تشخیص و شناسایی مشکلات کاربرد دارد.
- تجزیه و تحلیل پیش بینی: با استفاده از دادههای پیشین رویدادهایی که امکان وقوع آنها وجود دارد، بررسی شده و پیشبینی میشوند.
تاثیر و مزیت تحلیل داده در استراتژی استارتاپ
امروزه اغلب کسب و کارها و استارتاپها در شبکههای آنلاین فعالیت میکنند که این موضوع باعث شده دادهها و اطلاعات برای آنها اهمیت زیادی داشته باشند. از طریق جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده، استارتاپها از استراتژیهای مناسب و موفقیت آمیز در حیطه کاری خود استفاده میکنند. داده استراتژی استارتاپ ها در صورتی که با رویکرد موفقیت آمیزی همراه باشد، باعث رشد و ارتقای آنها میشود. علاوه بر این، تحلیل دادهها دارای مزایا و تاثیرات دیگری نیز در استارتاپها هستند که برخی از آنها عبارتند از:
تحلیل رفتار مشتریان
رفتار و نوع برخورد مشتریان در زمان دریافت خدمات یا محصولات، اهمیت ویژهای در رشد و یا افول استارتاپ دارد. زیرا، در صورتی که مشتریان رضایت نداشته باشند، آن را به دیگران معرفی نکرده و خودشان نیز برای خرید مجدد اقدام نخواهند کرد. اما، اگر یک مشتری از محصول یا خدمات دریافتی راضی باشد، جزء مشتریان وفادار خواهد شد. لذا، کسب و کارها باید از طریق تجزیه و تحلیل دادهها به رفتار مشتریان و چگونگی تعامل با آنها پی ببرند. همچنین، کسب و کارها میتوانند از طریق تحلیل داده ها، از نیازهای مشتریان آگاه شده و برای رفع آنها تلاش کنند. با کمک دادهها و تجزیه و تحلیل آنها، میتوان رفتار مشتریان را در آینده نیز پیشبینی کرد که این کار با کمک الگوریتمهای دیتا صورت میگیرد. رفتار آینده مشتریان به کسب و کارها و استارتاپها کمک میکند که چه محصولات یا خدماتی را ارائه داده و در چه حوزهای فعالیت داشته باشند.
پیشگیری از بروز مشکلات و حل آنها
از طریق تجزیه و تحلیل دادهها میتوان استراتژیهای مناسبی را برای استارتاپ انتخاب کرد. زمانی که استراتژی مناسبی برای کسب و کار انتخاب شود، میتوان از بروز بسیاری از مشکلات پیشگیری نموده و یا برای رفع آنها اقدام نمود. به طور مثال در برخی از شرکتها میتوان با استفاده از تجزیه تحلیل دادهها از کلاهبرداری و سرقت هویت پیشگیری کرد.
تحلیل وضعیت رقبا
داده استراتژی استارتاپ در تحلیل وضعیت رقبا نیز نقش مهمی را ایفا میکند؛ زیرا، میتوان از این طریق وضعیت کنونی رقبا، فعالیتهای آنها، مشکلات و… را بررسی کرد. همچنین از طریق دادهها میتوان از استراتژیهای آنها نیز آگاه شد و از رقبا عقب نماند. آگاهی از وضعیت رقبا دارای مزایای دیگری نیز است که عبارتند از:
- آگاهی نسبت به وجه تمایز محصول یا خدمت در مقابل رقبا
- استفاده از فرصتهای بالقوه برای شناسایی برند
- آگاهی از ضعف رقبا
تصمیم گیری آگاهانه و کاهش ریسک
تصمیم گیری در هر استارتاپ و کسب و کاری، جایگاه مهمی دارد؛ زیرا اگر تصمیمات نادرستی گرفته شوند، استارتاپ با شکست مواجه میشوند. میتوان برای پیشگیری از بروز چنین اتفاقاتی از آنالیز داده استفاده کرد تا مسیر و تصمیمات درستی انتخاب شوند. همچنین، میتوان ریسکها، فرصتها و تهدیدها را شناسایی کرده و بر اساس آنها استراتژیهای مناسب برای کاهش تهدیدها و افزایش فرصتها را انتخاب کرد. از طریق Data Analysis، ریسکها و خطراتی که در مسیر فعالیت سازمان قرار دارند نیز کاهش مییابند.
هدف گذاری بهتر و تقویت بهرهوری
هر یک از استارتاپها و کسب و کارها با استفاده از تجزیه و تحلیل دادهها میتوانند بهتر هدف گذاری نمایند و بدانند که محصولات خود را برای چه مشتریانی ارائه خواهند کرد. با کمک دادهها میتوان فهمید چه نوع تبلیغاتی به طور موثر بر مشتریان اثر میگذارند و منجر به خرید محصولات میشوند. همچنین استفاده از داده استراتژی استارتاپ بهره وری تقویت شده و میزان فروش نیز افزایش پیدا میکند. در پی آن بهرهوری مالی در استارتاپها نیز بهبود پیدا کرده و سود و درآمد استارتاپها افزایش پیدا میکنند.
کاهش هزینههای عملیاتی
با کمک تجزیه و تحلیل دادهها میتوان بخشهایی از یک استارتاپ که از منابع مالی غیر ضروری استفاده میکنند را تعیین نموده و مناطقی که نیاز به تامین مالی بیشتری دارند نیز شناسایی کرد. در نتیجه منابع مالی غیر ضروری را تا حد امکان حذف نموده و منابع مالی را به بخشهای ضروری اختصاص داد. برخی از متداولترین هزینههای عملیاتی در یک کسب و کار عبارتند از:
- هزینههای عملیاتی ثابت
- هزینههای عملیاتی متغیر
- هزینههای عملیاتی نیمه متغیر
جمع بندی
کسب و کارها و استارتاپها برای موفقیت، در استراتژیهای خود از دادهها و اطلاعات مختلفی استفاده کرده و آنها را تجزیه و تحلیل میکنند. تجزیه تحلیل دادهها مزیتهای زیادی را برای استارتاپها به همراه دارند که از جمله مهمترین آنها شامل: تحلیل وضعیت رقبا، پیشگیری از بروز مشکلات و رفع آنها، هدف گذاری بهتر، کاهش هزینههای عملیاتی و… هستند. شما در کسب و کارتان برای تحلیل دادهها از چه روشهایی استفاده میکنید؟ اگر در این حیطه به کمک نیاز دارید و یا سوالی دارید میتوانید با همکاران ما ارتباط برقرار کنید.
سوالات متداول
- داده ها در استراتژی استارتاپ ها چه نقشی دارند؟
داده ها و اطلاعات نقش مهمی در این زمینه دارند و هر استارتاپی برای موفقیت باید از آنها استفاده کند.
- استفاده از داده استراتژی استارتاپ ها تاثیرات و مزایای دارد؟
استفاده از داده مزایای بیشماری دارد که شامل: تحلیل وضعیت رقبا، هدف گذاری بهتر، کاهش هزینههای عملیاتی و ریسک، پیشگیری از بروز مشکلات و… هستند.
- منظور از تجزیه و تحلیل داده چیست؟
منظور از تحلیل داده، ارزیابی اطلاعات از طریق ابزارهای آماری و تحلیلی با هدف سنجش وضعیت فعلی و تصمیم گیری بهتر میباشد.