راهنمای تدوین برنامه بازاریابی استارتاپ ها

راهنمای تدوین برنامه بازاریابی برای استارتاپ‌ها

فهرست مطالب

اگر به‌دنبال عملی کردن ایده استارتاپی خود در دنیای پر از رقابت امروزی هستید، باید کاملا آگاه باشید که یک برنامه بازاریابی برای خود تدوین کنید و با یک استراتژی بازاریابی نوپا کار خود را آغاز کنید. اما قبل از هر چیزی نیازمند یک طرح بازاریابی برای استارتاپ خود هستید و باید نقشه راه خود را قبل از شروع آماده کنید، اما قبل از همه این‌ها یک سوال اساسی مطرح است که اصلا چرا بازاریابی برای ایده استارتاپی که داریم مهم است؟ در ادامه با ما همراه باشید تا به این پرسش پاسخ جامعی دهیم.

تاثیر بازاریابی برای استارتاپ

ایده اصلی بازاریابی این است که فرد ایده پرداز بتواند بر ایده خود جامه عمل بپوشاند و بتواند به صورت کاربردی ایده خود را به جامعه عرضه کند، برای به وقوع پیوستن این هدف نیازمند یک استراتژی نوپا در این دنیای پر رقابت هستیم چون ما با یک بازاریابی خوب می‌توانیم بازار را در دست بگیریم.

اصول مهم در بازاریابی

برنامه بازاریابی استارتاپ دارای اصول و مبانی مهمی است که برای دستیابی به موفقیت باید آن‌ها را دنبال کرد. در ادامه ما به بررسی مهم‌ترین اصول در بازاریابی خواهیم پرداخت.

  • شناخت بازار هدفشناخت بازار هدف

شما به‌عنوان یک فرد ایده پرداز باید شناخت کاملی از بازار هدف برای محصول خود داشته باشید. یعنی در زمان تدوین برنامه بازاریابی باید بازار هدف یا به اصطلاح  مارکت نهایی خود را تعیین کنید تا وقتی که ایده یا محصول شما آماده ارائه به بازار شد، بدون تعلل آن را به بازار ارائه دهید.

  • شناخت رقیبان

شما به محض ارائه محصول خود در بازار شروع به پیدا کردن رقیب خواهید کرد و این یک امری طبیعی است زیرا گاهی یک رقابت سالم منجر به رسیدن به یک سری ایده و استراتژهای ناب و دست اول می‌شود که درنهایت بتوانید رقبای خود را راحت‌تر کنار بزنید. اما این نکته را هرگز فراموش نکنید که یکی از کارهایی که به شما در یک رقابت کمک می‌کند بررسی و سنجش کامل رقیب یا رقیبان خود از نظر نحوه عملکردشان مانند نقطه ضعف و قوت آن یا مقدار سهمی است که در بازار دارند. چون این‌ کار باعث می‌شود که شما به دید واقع بینانه‌ای از جایگاه خود در مارکت برسید و تلاش خود را بیشتر کنید.

  • تخمین اندازه مارکت مورد هدف

شما قبل ارائه ایده و محصول خود در بازار هدف باید کاملا آگاه باشید که چه میزان و مقداری از جامعه را مورد هدف قرار داده‌اید. اما اصلا دلیل اصلی این‌ کار چیست؟ شما با تخمین درست و واقع بینانه از حجم و اندازه جامعه و بازار مورد نظر می‌توانید طرح بازاریابی برای استارتاپ به شیوه‌ای هوشمندانه به کار بگیرید و از ضررهای احتمالی جلوگیری کنید، چون در صورت تخمین اشتباه موجب از دست رفتن سرمایه اولیه خواهد شد که این خود تبعات دیگری نیز خواهد شد یا به اصطلاح قدیمی قبل از پریدن داخل دریاچه باید عمق را تخمین زد.

  • شخصیت شناسی و تاثیر آن در بازاریابیشخصیت شناسی و تاثیر آن در برنامه بازاریابی استارتاپ

برای اجرای درست برنامه بازاریابی استارتاپ خود باید به شناخت کامل و جامعی از افرادی که احتمال دارد نسبت به ایده و محصول شما رغبت نشان دهند برسید. برای این‌ کار ابتدا می‌توانید از پرسیدن چند سوال از خود آغاز کنید: میانگین جامعه سنی مورد هدف شما چند سال است. اکثریت چه تحصیلاتی دارند، آیا اکثر جامعه هدف شما دانش‌آموزان هستند یا دانشجویان. جنسیت، سن، تحصیلات، جایگاه اجتماعی و غیره نمونه‌ای است از متغیرهایی که با آگاهی یافتن از آن می‌توان به شناخت درست از جامعه هدف رسید و راحت تر آن‌ها را جذب کرد.

  • برندسازی

ما در برهه‌ای زندگی می‌کنیم که استارتاپ‌ها در حال کوششی پایان ناپذیر برای پیشی گرفتن از یکدیگر هستند و روزبه‌روز این رقابت بیشتر از قبل می‌شود. یکی از دلایل شکست و عدم موفقیت ایده‌های نو، عدم توجه به اهمیت برندسازی در برنامه بازاریابی استارتاپ است. با توجه به اینکه بسیاری از ایده پردازان تازه کار مهارت لازم و کافی در برندسازی را ندارند، توصیه می‌شود که هیچگاه نقش مشاوره را در طول فعالیت خود فراموش نکنند. وقتی شما برای محصول خود برند سازی می‌کنید یعنی از این به بعد تصمیم می‌گیرد که با آمدن نام محصول شما، مخاطب چه چیزی را تصور کند و چه جزئیاتی را به خاطر بسپارد.

  • بودجه و سرمایه گذار

در برنامه بازاریابی استارتاپ به هیچ عنوان نمی‌توان نقش کلیدی و مهم بودجه را نادیده گرفت. شما باید با سرمایه‌گذار خود بر سر بودجه و میزان آن و چگونگی خرج آن به تفاهم برسید و بدانید که برای ارائه ایده و محصول خود در جامعه به چه میزان بودجه نیازمند هستید. منظور از تفاهم یعنی به طور مثال توافق بر سر مصرف کردن 35 درصد بودجه برندسازی، اما آگاه باشید و فراموش نکنید که بی گدار به آب نزنید.

  • Social Media یا شبکه‌های اجتماعی Social Media یا شبکه‌های اجتماعی

امروزه شبکه‌های اجتماعی بخش جدایی ناپذیری از زندگی روزمره ما هستند به همین دلیل می‌توان از رسانه‌های اجتماعی در برنامه بازاریابی استارتاپ‌ها استفاده کرد. برای تبلیغ در فضای مجازی شما اول باید بررسی کنید که جامعه هدف شما چه اینفلوئنسرهایی را دنبال می‌کنند و سپس تلاش کنید با طراحی یک تبلیغ کاملا متناسب دنبال کنندگان خود را مورد هدف قرار دهید، همیشه این نکته را به یاد داشته باشید که تبلیغ شما باید خط داستانی کوتاه، واضح، جذاب و به یاد ماندنی را شامل شود. از آنجایی که هر روز مقدار اطلاعات دریافتی افراد در روز زیاد است تلاش کنید تبلیغ خود را به شیوه ای ماندگار همسو با ترندهای جهانی ارائه دهید. برای این امر پیشنهاد می‌شود که در ابتدا ترندهای جهانی را شناسایی کنید و سپس با توجه به کانسپت و مفهوم ایده و یا محصول خود آن را در بازار ارائه دهید. این استراتژی بازاریابی نوپا به شما کمک می‌کند که بتوانید در عرضه محصولات خود به موفقیت‌های بزرگی برسید.

شما با پشتکار خود در این مسیر و داشتن برنامه ریزی دقیق، همکاری با افراد خلاق و زبده می‌توانید  ارزش برند خود را افزایش دهید. ارزش برند شما چیزی  نیست که یک شبه به دست آید و حتما باید صبور باشید و تلاش کنید که مخاطبان خود را همیشه مشتاق محصولات خود نگه دارید. از یک جایی به بعد این مخاطبان شما هستند که تبدیل به سرمایه شما می‌شوند، سرمایه‌ای که ارزش آن حتی از پول هم بیشتر است. به همین دلیل هیچوقت برند سازی و پیدا کردن جامعه هدف خود را دست کم نگیرید. در میان برنامه بازاریابی استارتاپ‌ها، آن برنامه‌ای از همه موفق‌تر است  که هیچگاه از اینکه هویت و طرح برند خود را فریاد بزند خجالت نکشد.

بازاریابی هوشمندانه، کلید موفقیت استارتاپ‌ها

در دنیای مملو از ایده‌های استارتاپی، طرح و ایده‌ی کسی برنده است که از برنامه بازاریابی استارتاپ خاص و جدیدی بهره‌مند باشد. برای تحقق این هدف شما نیازمند یک استراتژی نو و طرح‌های بازاریابی به‌روز شده هستید. همینطور برای بازاریابی موفق ایده استارتاپی خود باید به شناخت کاملی از رقیبان و بازار هدف و تخمین اندازه و مخاطبین دست پیدا کرد. برای موفقیت در برنامه بازاریابی استارتاپ خود نباید قدرت برند سازی و تبلیغات را نادیده گرفت و نباید فراموش کرد که باید به مخاطبان ایده خود به چشم یک سرمایه نگاه کرد. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سایر مطالب بلاگ