در سالهای اخیر به استارتاپها و ایدههای نوآورانه آنها پیش از پیش اهمیت داده میشود و برای حمایت از آنها مراکز مختلفی روی کار آمدهاند که هر یک ساز و کار متفاوتی دارند. یکی از این مراکز، شتابدهنده ها هستند که یک برنامه مربی محور که شامل راهنمایی، سرمایهگذاری و پشتیبانی میشود را به استارتاپها ارائه میکنند. در چنین شرایطی، استارتاپها میتوانند وارد بازار شوند و محصول یا خدمت خود را به درستی ارائه دهند.
حال سوال اصلی آن است که با وجود تعداد بسیار زیادی از استارتاپها، شتابدهندهها به سراغ کدام یک از آنها میروند؟ اگر شما هم به دنبال پاسخ این پرسش هستید تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
شتابدهنده چیست؟
شتابدهندهها همانطور که از نامشان مشخص است، برای ایجاد شتاب و سرعت استارتاپها روی کار آمدهاند. با توجه به ساز و کاری که شتابدهندهها دارند، وجود آنها برای استارتاپها ضروری است؛ چراکه به استارتاپها کمک میکنند تا بتوانند در دنیای کارآفرینی به درستی وارد شوند و به موفقیت دست پیدا کنند. وظیفه شتابدهنده آن است که سرمایه و راهنماییهای لازم را در اختیار استارتاپ قرار دهد و به نوعی او را تحت پوشش قرار دهند.
کمکها و حمایتهایی که شتابدهندهها برای استارتاپها انجام میدهند در ازای دریافت بخشی از مالکیت آن استارتاپ خواهد بود. یک شتابدهنده از منتورها، مشاورین، کارآفرینان، متخصصان و سرمایهگذاران تشکیل شده است که برای رشد و راهاندازی استارتاپها فعالیت میکنند.
انواع شتابدهندهها
بهصورت کلی شتابدهندهها در سه دسته دولتی، مستقل و وابسته جای میگیرند که هریک از آنها دارای عملکرد متفاوتی هستند:
- دولتی
شتابدهندههای دولتی همانطور که نامشان مشخص است از طریق دولت تامین میشود و هدف اصلی آنها رشد فناوری و نوآوری در جامعه است. نکته مهم درباره این نوع از شتابدهندهها آن است که به دنبال رشد اقتصادی کشور هستند و به سوددهی توجه ندارند. در اروپا نیز به همین دلیل بسیاری از شتابدهندهها دولتی هستند.
- مستقل
سرمایه شتابدهندههای مستقل از طریق ورودی و خروجی استارتاپهایی که آنها را شتابدهی میکنند، تأمین میشود. در آمریکا بسیاری از شتابدهندهها مستقل هستند و توانستهاند با موفقیتهای چشمگیری به دست آورند.
- وابسته
بسیاری از شرکتهای بزرگ بهمنظور توسعه و ایجاد نوآوری شرکت خود اقدام به ایجاد شتاب دهندههای کردهاند که به آنها شتابدهندههای وابسته گفته میشود. شتابدهندههای وابسته در جهت ارتقا کسبوکار شرکتی که به آن وابسته هستند، فعالیت میکنند و علاوه بر ارائه خدمت به مشتریان فعلی خود، مشتریان بالقوه نیز ایجاد میکنند.
استارتاپ چیست؟
استارتاپها کسبوکارهای نوپایی هستند که با هدف رشد سریع ایجاد میشود. استارتاپها اغلب با ایدههای نوآورانه و در سطوح تکنولوژیکی بالا فعالیت میکنند و میتوانند سود قابل توجهی برای سرمایه گذاران خود ایجاد کنند.
استارتاپها در واقع بیشتر برای رفع نیازهای جدید، با فناوریها و تکنولوژیهای جدید شکل میگیرند. مخاطبان استارتاپها نیز افرادی هستند که به تکنولوژیهای جدید و پیشرفته علاقه دارند.
شتابدهندهها کدام استارتاپها را انتخاب میکنند؟
شتابدهندهها معمولا بهدنبال استارتاپهایی هستند که در برخی از معیارهای خاص برجسته باشند که این معیارها شامل موارد زیر میشود:
استارتاپهایی با ایدههای نوآورانه
شتابدهندهها به دنبال استارتاپهایی هستند که ایدههای نوآورانه و جذاب را پیشنهاد میکنند. این ایدهها میتوانند راه حلهای جدید برای مشکلات قدیمی باشند یا اینکه بازارهای جدیدی را ایجاد کنند.
تیم قوی و متعهد
شتابدهندهها معمولا به دنبال استارتاپهایی با تیمهای قوی و متعهد میگردند. اعضای تیم باید دارای تواناییهای مناسب و اراده برای کار روی پروژه باشند.
بهصورت کلی شتابدهندهها بهدنبال استارتاپ هایی با پتانسیل رشد بالا هستند که بدین منظور چندین عامل زیر را بررسی میکنند:
بازار هدف: استارتاپها با بازارهای هدف بزرگ یا در حال رشد میتوانند برای شتابدهندهها جذاب باشند.
وضعیت مالی: شتابدهندهها معمولا به دنبال استارتاپ هایی با وضعیت مالی قابل قبول و برنامههای رشد و سودآوری واقع بینانه هستند.
قابلیت مقیاسپذیری: استارتاپهایی که محصولات یا خدمات قابل توسعه و مقیاسپذیری دارند، برای شتابدهندهها جذاب هستند. این بدان معنی است که استارتاپ میتواند تولیدات خود را بدون افزایش متناسب هزینهها افزایش دهد.
اقدامات شتابدهنده برای استارتاپ
- تامین سرمایه بذری
از جمله اولین اقداماتی که شتابدهندهها برای استارتاپها برمیدارند، ارائه سرمایه در مقابل خریدن بخشی از سهام شرکت است. استارتاپ به واسطه این سرمایه میتواند رشد کند و شتابدهنده نیز به واسه سهامی که دریافت میکند صاحب سرمایه میشود. میزان سهامی که شتابدهندهها دریافت میکنند متفاوت خواهد بود. در برخی از موارد شتابدهنده خود سهام را خریداری نمیکند و سرمایهگذارانی که با شتابدهنده در تعامل هستند اقدام به خرید سهام خواهند کرد.
- دوره تمرکز و شتابدهی
در دوره شتابدهی که بین ۳ تا ۶ ماه است شتاب دهنده اقدام به اجرای راهنماییهای بهمنظور جهت رشد استارتاپ میکند. کارگاه، سمینار، رویدادها و آموزشهای مورد نیاز از طریق منتورها به به کارکنان استارتاپ ارائه میشود تا آنها برای تولید نهایی آمادگی لازم را به دست آورند. در این مرحله محصول نهایی ساخته میشود و نوبت به ارائه آن به بازار میشود.
- دوره Demo Day
در این مرحله هدفهایی که استارتاپ داشته است به مرحله اجرا درخواهد آمد و با توجه به اینکه محصول ساخته و ارائه شده است، سرمایهگذاران ارتباط خود را با استارتاپ را آغاز خواهند کرد.
- دوره پس از Demo Day
در این مرحله دیگر استارتاپ میتواند به صورت مستقل فعالیت خود را ادامه دهد و از شتابدهنده جدا شود. برخی از استارتاپها در این مرحله از شتابدهنده خود جدا میشوند ولی ارتباط خود را حفظ میکنند ولی برخی دیگر همچنان تمایل دارند که با شتابدهنده خود فعالیت داشته باشند.