چرا ترویج فرهنگ سازمانی مهم است؟

چرا فرهنگ سازمانی مهم است؟ راه‌های ترویج فرهنگ سازمانی

فهرست مطالب

کارمندان در هر سازمانی به‌دنبال چیزی بیش از حقوق و مزایا هستند. آن‌ها می‌خواهند احساس ارزشمند بودن داشته باشند. بنابراین وقتی فرهنگی می‌سازید که به افراد در کارشان هدف می‌دهد، آن‌ها شادتر ظاهر می‌شوند و با احساس رضایت بیشتری به خانه می‌روند. ترویج فرهنگ سازمانی برای موفقیت و سلامت کلی شرکت، کارمندان و مشتریان بسیار مهم است. در واقع فرهنگ سازمانی به محیط کار شکل می‌دهد، بر رفتار کارکنان تأثیر می‌گذارد و در نهایت می‌تواند بر عملکرد کلی سازمان نیز موثر باشد. این مقاله یک راهنمای جامع برای تبدیل فرهنگ سازمانی به نقطه قوت اصلی سازمان شما است. از اینکه فرهنگ سازمانی چیست و چرا مهم است تا نقشه راهی را برای ترویج فرهنگ سازمانی موفق دنبال کنید.

فرهنگ سازمانی چیست؟ 

فرهنگ سازمانی شامل اهداف، ارزش‌ها، نگرش‌ها و شیوه‌های مشترکی است که افراد را در محل کار راهنمایی می‌کند. هر سازمان فرهنگی دارد؛ یک فرهنگ عالی نمونه‌ای از ویژگی‌های مثبت است که منجر به بهبود عملکرد می‌شود، در حالی که فرهنگ ناکارآمد ویژگی‌هایی را نشان می‌دهد که حتی می‌تواند مانع از موفقیت سازمان‌ شود. اغلب مردم فرهنگ‌هایی را که برای آن‌ها جذاب نیست به‌عنوان «بد» برچسب‌گذاری می‌کنند. در حالی که فرهنگ‌های «بد» با ناهماهنگی در نحوه اجرای ارزش‌ها، فقدان خودآگاهی، تضاد بین استراتژی و اهداف کسب‌وکار و پذیرش رفتار غیراخلاقی غرق شده‌اند، فرهنگ‌های «خوب» این‌گونه توصیف می‌شوند: روشن، سازگار، مقیاس‌پذیر، عمل‌پذیر و مطابق با مدل کسب‌و‌کار.

فرهنگ را با اهداف سازمانی یا ماموریت اشتباه نگیرید. فرهنگ از طریق رفتارهای منسجم و معتبر ایجاد می‌شود، نه از طریق بیانیه‌های مطبوعاتی یا اسناد خط مشی. وقتی می‌بینید که چگونه یک مدیرعامل به یک بحران واکنش نشان می‌دهد، چگونه یک تیم با خواسته‌های مشتریان جدید سازگار می‌شود یا چگونه یک مدیر با کارمندی که اشتباه کرده برخورد می‌کند، می‌توانید فرهنگ شرکت را در عمل مشاهده کنید.

دلایل اهمیت ترویج فرهنگ سازمانی

دلایل اهمیت ترویج فرهنگ سازمانی

فرهنگ سازمانی بر تمام جنبه‌های کسب‌وکار شما تأثیر می‌گذارد. از وقت‌شناسی و لحن گفتگو گرفته تا شرایط قرارداد و مزایای کارکنان. وقتی فرهنگ محل کار با کارمندان شما همسو می‌شود، به احتمال زیاد احساس راحتی، حمایت و ارزش بیشتری می‌کنند. شرکت‌هایی که فرهنگ را در اولویت قرار می‌دهند، می‌توانند زمان‌های سخت و تغییرات محیط کسب‌وکار را نیز پشت سر بگذارند و قوی‌تر ظاهر شوند. در ادامه به دلایل اهمیت ترویج فرهنگ سازمانی اشاره خواهیم کرد.

۱- افزایش مشارکت کارکنان

یک محیط کاری که دارای فرهنگ سازمانی است، با هدف و انتظارات روشن هدایت می‌شود. این موجب ایجاد انگیزه و الهام بخشی به کارمندان برای مشارکت بیشتر در وظایف کاری و تعامل با دیگران می‌شود.

۲- کاهش هزینه‌های استخدام

افرادی که در یک شرکت احساس ارزش و احترام می‌کنند، کمتر به ترک آن فکر می‌کنند. به همین دلیل برای سازمان‌ها ضروری است که فرهنگ سازمانی خود را تقویت کنند. کارکنان خوشحال موجب صرفه جویی در زمان و همچنین کاهش هزینه‌های استخدام می‌شود.

۳- افزایش بهره‌وری

وقتی کارکنان منابع و ابزارهای مورد نیاز برای موفقیت را داشته باشند، عملکرد بهتری از خود نشان می‌دهند. فرهنگ سازمانی بر ساختار محل کار تأثیر می‌گذارد، به‌گونه‌ای که افراد دارای مهارت یکسان را گرد هم می‌آورد. کسانی که پیشینه و مهارت‌های مشابهی دارند ممکن است در زمان انجام پروژه‌ها، سریع‌تر با هم کار کنند.

۴- هویت قوی برند

فرهنگ سازمانی یک شرکت نشان‌دهنده وجهه عمومی و شهرت آن است. اگر سازمانی فاقد فرهنگ قوی باشد یا تصویر ضعیفی داشته باشد، مشتریان ممکن است در انجام تجارت با آن تردید کنند. کسب‌وکارهایی با هویت قوی برند تمایل دارند تا شرکای تجاری بیشتری را جذب کنند.

۵- قدرت دگرگونی

همه کسب‌وکارها این قدرت را ندارند که کارمندان عادی را به حامیان برند خود تبدیل کنند. آن‌هایی که فرهنگ سازمانی قوی دارند، از این قدرت بهره‌مند هستند.

چگونه یک فرهنگ سازمانی مثبت ایجاد کنیم؟

راه‌های ایجاد و ترویج فرهنگ سازمانی مثبت

ارزش‌های شرکت خود را تعریف کنید. شما نمی‌توانید فرهنگ سازمانی را بدون دانستن آنچه می‌خواهید بسازید، طراحی کنید. بنابراین، با فکر کردن در مورد ماموریت اساسی خود به‌عنوان یک سازمان و چگونگی دستیابی به آن شروع کنید. مهم نیست که شرکت شما در چه مرحله‌ای است، باید ارزش‌های سازمانی خود را تعریف کنید. سپس نظرات کارمندان را جمع‌آوری کنید و اصول راهنمایی خاص خود را ارائه دهید. می‌توانید این تمرین را به‌صورت داخلی انجام دهید یا با یک شرکت مشاوره خارجی کار کنید. شرکت‌های مشاوره به شما کمک می‌کنند تا فهرستی از ارزش‌ها که با اهداف و ماموریت شما همسو هستند را ایجاد کنید.

ویژگی‌های یک فرهنگ سازمانی عالی

فرهنگ هر سازمان متفاوت بوده و دلیل منحصربه‌فرد بودن هر سازمان، وجود این فرهنگ است. ویژگی‌های یک فرهنگ سازمانی عالی شامل موارد زیر است:

  • قدردانی 

قدردانی می‌تواند اشکال مختلفی داشته باشد: تجلیل عمومی، یادداشت تشکر یا ترفیع موقعیت شغلی. فرهنگ قدردانی فرهنگی است که در آن همه اعضای تیم به‌طور مکرر از کمک‌های دیگران تقدیر و تشکر می‌کنند.

  • اعتماد

وجود اعتماد میان اعضا برای یک سازمان حیاتی است. با فرهنگ اعتماد، اعضای تیم می‌توانند نظرخود را ابراز کنند. بنابراین وقتی چیز جدیدی را امتحان می‌کنند، سایر اعضای تیم از آنها حمایت می‌کنند.

  • انعطاف‌پذیری

انعطاف‌پذیر بودن یک کیفیت کلیدی در محیط‌های بسیار پویا است. فرهنگ انعطاف‌پذیر به رهبران آموزش می‌دهد که مراقب تغییرات باشند و به راحتی به آن واکنش نشان دهند.

  • کار تیمی

کار تیمی شامل همکاری، ارتباط و احترام بین اعضای تیم است. وقتی همه اعضای تیم از یکدیگر حمایت کنند، کارمندان کارهای بیشتری انجام می‌دهند و در حین انجام آن احساس خوشحالی بیشتری می‌کنند.

  • صداقت

صداقت نیز مانند اعتماد برای همه تیم‌ها حیاتی است. زمانی که کارکنان برای تصمیم گیری، تفسیر نتایج و ایجاد مشارکت به یکدیگر متکی هستند، صداقت و شفافیت از جمله مؤلفه‌های حیاتی محسوب می‌شود.

  • نوآوری

وجود نوآوری، سازمان‌ها را به سمت استفاده حداکثری از فناوری‌ها، منابع و بازارهای موجود سوق می‌دهد. فرهنگ نوآوری به این معنی است که شما تفکر خلاق را در تمام جنبه‌های کسب و کار خود، به کار می‌گیرید.

راه‌های ترویج فرهنگ سازمانی

ایجاد و ترویج فرهنگ سازمانی عالی مستلزم اجرا و توسعه یک برنامه با اهداف روشن است. برای ترویج فرهنگ سازمانی سالم، به ارتباط قوی با کارکنان و شنیدن نگرانی‌ها و ایده‌های آن‌ها نیاز دارد. عوامل زیر از جمله راه‌های ترویج فرهنگ سازمانی به شمار می‌رود.

۱- مهارت تشخیص و قدردانی

کارشناسان بر این باورند که وقتی یک سازمان قدردانی از کارکنان را بخشی از فرهنگ خود قرار می‌دهد، معیارهای مهمی مانند مشارکت و بهره‌وری بهبود می‌یابد.

۲- شنیده شدن صدای کارکنان

شنیده شدن صدای کارکنان در یک سازمان ضروری است و عدم انجام آن می‌تواند منجر به بی‌انگیزگی شود.

۳- ارتباط بین اعضای تیم

ایجاد یک فرهنگ سازمانی که بتواند مشکلات را مدیریت کند، مستلزم ایجاد ارتباطات قوی بین اعضای تیم است. این ارتباط می‌تواند چالش برانگیز باشد.

ترویج فرهنگ سازمانی، راهکاری برای رشد و توسعه سازمان‌ها

در قلب فرهنگ سازمانی، ارزش های مشترکی وجود دارد. سازمان تصمیم می‌گیرد که بر کدام ارزش‌ها تاکید کند و در آن راستا حرکت نماید. فراموش نکنید، ترویج فرهنگ سازمانی مثبت نیاز به زمان و تلاش فراوان دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سایر مطالب بلاگ