این روزها بازار فضای اشتراکی داغ است و بسیاری از کسبوکارها به حضور در فضاهای کاری مشترک روی آوردهاند. این موضوع بهویژه برای استارتاپهایی که بهتازگی کار خود را شروع کردهاند اهمیت زیادی دارد، زیرا در ابتدای راه هستند و ممکن است نتوانند از عهده تامین دفترهای اختصاصی برآیند.
از طرف دیگر، برخی از صاحبان کسبوکار معتقدند حضور در فضای اشتراکی و کار کردن در کنار کسبوکارهای دیگر منجر به از بین رفتن تمرکز کارمندانشان میشود.
بر همین اساس، ما تصمیم گرفتهایم تا در این مقاله به بررسی مزایا و معایب فضای اشتراکی برای کسبوکارها بپردازیم.
تاریخچه فضای کار اشتراکی
پیش از آنکه به بررسی مزایا و معایب فضای کار اشتراکی بپردازیم، بیایید نگاهی به تاریخچه آن بیندازیم.
در سال ۲۰۰۵، براد نوبرگ اولین کسی بود که ایده «شکلگیری فضای کار اشتراکی» را مطرح کرد. او معتقد بود فریلنسرها نمیتوانند با کار در خانه بهرهوری لازم را داشته باشند، بنابراین باید یک محیط کاری ایجاد شود تا ضمن حفظ استقلال کاری آنها، بتوانند با سایر افراد نیز تعامل برقرار کنند و همچنان ارتباطات انسانی خود را حفظ کنند. در واقع هدف اصلی از شکلگیری فضای کار اشتراکی، توسعه فرهنگ همکاری، انعطاف پذیری و خلاقیت بود.
در همین راستا، در سال ۲۰۰۷ پژوهشهایی بر روی گروههای مختلفی از فریلنسرها انجام شد که نشان میداد کسانی که در خانه و دور از سایر افراد کار میکنند، بعد از مدتی احساس انزوا و تنهایی دارند.
در این سالها، کشورهایی مثل چین و هند بهخاطر محدودیتهایی که در فراهم کردن فضاهای کاری مستقل داشتند، بهتدریج از ساخت فضای اشتراکی استقبال کردند تا بتوانند محدودیتهای خود را از این راه جبران کنند.
به این ترتیب، به مرور فریلنسرهای بیشتری به کار در فضاهای اشتراکی روی آوردند و با توجه به امکانات متنوعی که فضاهای کاری مشترک در اختیار افراد قرار میدادند، کسبوکارها نیز به حضور در این محیطها علاقهمند شدند.
در ادامه بهطور کامل مزایا و چالشهای حضور در فضای اشتراکی را با یکدیگر بررسی میکنیم.
مزایای حضور در فضای کار اشتراکی
این روزها اغلب مردم با شنیدن نام «فضای کار اشتراکی» محیطی پر جنب و جوش و منعطف را تصور میکنند که در آن افراد با حرفههای مختلف در کنار یکدیگر کار میکنند. برای اینکه بهتر بتوانیم با فضای کار اشتراکی آشنا شویم، در این بخش به معرفی مزایای آن میپردازیم.
-
افزایش فرصتهای همکاری و شبکهسازی
اولین مزیتی که فضای اشتراکی برای افراد و کسبوکارها به همراه دارد، در اختیار قرار دادن فرصتی مناسب برای شناخت حرفههای مختلف و ایجاد همکاری با آنها است. این موضوع بهویژه برای فریلنسرها و استارتاپهای نوپا اهمیت دارد، زیرا با فعالیت در محیط پویای فضای اشتراکی، میتوانند با متخصصان زیادی آشنا شوند و این موقعیت، شانس آنها را برای دریافت پروژههای کاری افزایش میدهد. علاوهبراین، اگر بهتازگی کسبوکار خود را راهاندازی کرده باشند با حضور در فضای اشتراکی میتوانند با افراد متخصص در حوزههای مختلف تعامل برقرار کنند و از طریق شبکهسازی، مسیر را برای پیشرفت شرکت خود هموار کنند.
-
مقرونبهصرفه بودن و انعطافپذیری
یکی از مهمترین دلایلی که کسبوکارهای قدیمی و باتجربه به حضور در فضای اشتراکی روی آوردهاند، مقرونبهصرفه بودن آن است. به بیان راحتتر، شما با پرداخت هزینهای مناسب میتوانید در فضای اشتراکی از دفتر اختصاصی برخوردار باشید و از امکانات متنوعی که فراهم شده استفاده کنید.
-
وجود امکانات و زیرساختهای حرفهای
در مورد قبل به این موضوع اشاره کردیم که فضاهای کار اشتراکی، امکانات متنوعی را در اختیار اعضای خود قرار دادهاند. این امکانات بسته به فضای اشتراکی که انتخاب کردهاید میتواند متفاوت باشد، اما اغلب آنها شامل اینترنت پرسرعت و نامحدود، اتاق جلسات، اتاق استراحت، آشپزخانه و سرویس بهداشتی، اتاقهای کنفرانس و تجهیزات مناسب برای فعالیت حرفهای هستند.
توجه: برای اینکه مطمئن باشید با پیوستن به یک فضای کار اشتراکی، به مجموعه وسیعی از امکانات دسترسی پیدا کردهاید، پیش از انتخاب فضای اشتراکی معیارهای خود را لیستبندی کنید تا از میان فضاهای کار اشتراکی گزینهای را انتخاب کنید که بیش از همه با نیازهای شما منطبق است.
-
برقراری تعادل میان کار و زندگی
در بخش مربوط به تاریخچه شکلگیری فضای اشتراکی دیدیم که براد نوبرگ با هدف ایجاد تعادل بین کار و زندگی در فریلنسرها ایده ساخت فضای کار اشتراکی را مطرح کرده بود. هدفی که امروزه بهخوبی در فضاهای کار اشتراکی محقق شده و افراد بهواسطه قرارگیری در محیطی پویا میتوانند از تکبعدی بودن فاصله بگیرند و ارتباطات اجتماعی خود را گسترش دهند. علاوهبراین، ساعات کاری فعالیت فضاهای اشتراکی زیاد است و حتی برخی از آنها ۲۴ ساعته هستند. بنابراین میتوانید سلامت روان خود را در اولویت قرار دهید و در زمانهایی که نیاز به استراحت دارید، محیط کار را ترک کنید یا به اتاق مخصوص استراحت بروید.
-
شرکت در رویدادهای مختلف و افزایش اطلاعات
بودن در فضای کار اشتراکی دنیایی از فرصتها را در اختیار شما قرار میدهد که از باارزشترین آنها میتوان به برگزاری رویدادها و کارگاههای مختلف اشاره کرد. شما با مشارکت فعال در این جلسات میتوانید از تجارب متخصصان مختلف استفاده کنید و خود را مطابق با روند اتفاقات بازار بهروز نگه دارید.
معایب حضور در فضای کار اشتراکی
همانطور که گفتیم، حضور در فضای اشتراکی مزایای بسیاری دارد، اما کار در این محیطها ممکن است معایبی را نیز برای افراد به همراه داشته باشد. آشنایی با این موارد به شما کمک میکند تا در هنگام انتخاب فضای اشتراکی آگاهانهتر تصمیم بگیرید و محیطی را انتخاب کنید که مطابق با نیازها و ترجیحات شما باشد.
بیایید برخی از این موارد را با همدیگر بررسی کنیم:
-
از دست رفتن تمرکز
موقعیتی را تصور کنید که در فضای اشتراکی در حال انجام کارهای خود هستید و برای حفظ تمرکز نیز از هدفون استفاده کردهاید. ناگهان صدای بلندی میشنوید و متوجه میشوید که در نزدیکی شما، جلسهای در حال برگزاری است. در چنین شرایطی حتی هدفونهای نویز گیر هم نمیتوانند تمرکز شما را بازگردانند و این اولین چالش احتمالی حضور در فضای اشتراکی است!
-
عدم رعایت حریم خصوصی
با توجه به اینکه فضاهای مشترک برای ترویج فرهنگ همکاری و توسعه روابط حرفهای طراحی شدهاند، دور از انتظار نیست که حریم خصوصی محدود شود. در واقع کار کردن در یک محیط مشترک کاری به این معناست که ممکن است توسط دیگران محاصره شوید. اتفاقی که منجر به حواس پرتی و از دست رفتن تمرکز میشود.
اگر نتوانید مدیریت شرایط را به دست بگیرید، وجود سر و صدا باعث میشود از انجام کارهایی که به تمرکز عمیق نیاز دارند باز بمانید.
-
پوشش متفاوت با کار در خانه
اگر تجربه لذتبخشی از کار در خانه را در ذهن داشته باشید، بدون شک یکی از مهمترین دلایل آن لباس راحت پوشیدن است. شما حتی با لباس خواب هم میتوانید پشت سیستم بنشینید و از خانه کار کنید، این مزیتی است که در فضای اشتراکی مشاهده نمیشود.
-
وجود چالشهای ارتباطی
همانطور که میدانید در فضای اشتراکی افراد با حرفههای مختلف حضور دارند. از آنجایی که بارها در طول روز در مواجهه با دیگران قرار میگیرید، ممکن است در این میان افرادی حضور داشته باشند که بهخاطر تفاوتهای فرهنگی رفتارشان مورد پسند شما نباشد. در این شرایط، بین شما و طرف مقابل تنش ایجاد میشود و آرامش شما را از بین میبرد.
کار کردن در فضای اشتراکی، آری یا نه؟
در سالهای اخیر کسبوکارهای زیادی به کار در فضای اشتراکی روی آوردهاند، اما همچنان برخی افراد بین کار در منزل، محیطهای اداری سنتی یا فضای اشتراکی تردید دارند. با وجود چالشهایی که این محیطها دارند، مزایای بسیار ارزشمندی نیز دارند. اگر در هنگام انتخاب فضای اشتراکی بهدقت گزینههای موجود را بررسی کنید، میتوانید بهطور همزمان هم از مزایای حضور در فضای کار اشتراکی بهرهمند شوید و هم معایب آن را به حداقل برسانید.
با این حال، ما در این مقاله تمام مزایا و معایب حضور در فضای کار اشتراکی را بررسی کردیم تا بتوانید متناسب با شرایطی که دارید، آگاهانه تصمیم بگیرید.