نقش فناوری در موفقیت کسب‌وکارها

نقش فناوری در موفقیت کسب‌وکارها

فهرست مطالب

این روزها از خریدهای آنلاین گرفته تا ارتباط با دوستان و خانواده، تمام ابعاد زندگی ما به فناوری وابسته شده است. از آنجایی که یک کسب‌وکار خوب، کسب‌وکاری است که با هدف پاسخگویی به نیازهای مردم پا گرفته باشد، طبیعی است که از فناوری‌های نوین برای خدمت‌رسانی به مشتریان خود استفاده کند. اما فناوری چه تاثیری بر آینده کسب‌وکارها دارد؟ چگونه می‌توانیم از این فرصت برای موفقیت کسب‌وکارهای خود استفاده کنیم؟

با ما همراه باشید تا در ادامه ضمن به بررسی نقش فناوری‌ در موفقیت کسب‌وکارها بپردازیم.

هوش مصنوعی،‌ اینترنت اشیا و بلاکچین، فناوری‌های تاثیرگذار امروز

هوش مصنوعی،‌ اینترنت اشیا و بلاکچین، فناوری‌های تاثیرگذار امروز

هوش مصنوعی، اینترنت اشیا و بلاکچین، سه فناوری نوظهوری هستند که به‌شکل قابل توجهی مسیر حرکت کسب‌وکارها را تحت تاثیر قرار داده‌اند. بر همین اساس، پر بیراه نیست اگر بگوییم زندگی آینده ما نیز به این فناوری‌ها گره خورده است.

در این بخش هر یک از این حوزه‌ها را به‌اختصار برای شما توضیح می‌دهیم:

هوش مصنوعی / (Artificial Intelligence (AI

هوش مصنوعی یا AI،‌ شاخه‌ای از علوم کامپیوتر است که تصمیم دارد تنظیمات ماشین‌ها را به‌گونه‌ای تعیین کند که بتوانند وظایف انسانی را بدون دخالت خود انسان انجام دهند. درواقع هدف هوش مصنوعی، شبیه‌سازی فرآیندهای ذهنی و هوش انسانی برای ماشین‌ها و سیستم‌های کامپیوتری است.

در حال حاضر، حضور هوش مصنوعی در کسب‌وکارها باعث شده تا افراد بتوانند در تصمیم‌گیری‌ها هوشمندانه‌تر عمل کنند و بهره‌وری خود را افزایش دهند. از مهم‌ترین کاربردهای هوش مصنوعی در کسب‌وکارها، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تجزیه‌ و تحلیل داده‌های بزرگ و پیچیده، در سریع‌ترین زمان ممکن
  • خدمت‌رسانی بهتر به مشتریان، با برقراری سیستم پاسخگویی خودکار
  • شناسایی رفتار مشتریان 
  • تشخیص تکراری بودن استراتژی‌های بازاریابی
  • بهینه‌سازی فرآیندهای تولید و لجستیک

اینترنت اشیا / (Internet of Things (IoT

اینترنت اشیا یا IoT، یکی دیگر از فناوری‌های جدید است که به اتصال دستگاه‌ها و سیستم‌های فیزیکی به اینترنت اشاره دارد. به کمک این فناوری، دستگاه‌های متصل می‌توانند داده‌ها را جمع‌آوری کنند و آن‌ها را با یکدیگر به‌اشتراک بگذارند.

از یخچال و تلویزیون گرفته تا خودروهای بدون راننده، همه و همه می‌توانند به اینترنت متصل شوند و به‌عنوان بخشی از اینترنت اشیا شناخته شوند.

امروزه در کسب‌وکارها نیز از فناوری اینترنت اشیا استفاده می‌شود تا تجربه بهتری برای مشتریان ایجاد شود؛ از جمله:

  • بهینه کردن زنجیره تامین، برای بررسی محصولات موجود، بهینه‌سازی فرایند حمل‌ونقل و پیش‌بینی تاخیرها و مشکلات
  • نظارت بر عملکرد کسب‌‌وکار و کنترل از راه دور
  • بهبود تجربه مشتری از طریق ارائه خدمات به‌صورت شخصی‌سازی شده و پشتیبانی از آن‌ها
  • صرفه‌جویی در انرژی و کاهش هزینه‌ها

بلاکچین / Blockchain

بلاکچین یک فناوری رمزنگاری شده و نوعی پایگاه داده است که داده‌ها را از طریق ایجاد زنجیره‌ای از بلاک‌ها، ذخیره می‌کند. هر بلاک ظرفیت معینی دارد و هنگامی که ظرفیت آن تکمیل شد، داده‌های جدید در یک بلاک جدید ذخیره می‌شوند. 

از آنجایی که در بلاکچین اطلاعات در شبکه‌ای از کامپیوترها ذخیره می‌شوند، نه در یک مکان مرکزی، فرایند انتقال داده‌ها در این فناوری بسیار شفاف و قابل اعتماد است؛ زیرا همه افراد می‌توانند معاملات را ببینند و هیچکس نمی‌تواند به‌طور مخفیانه اطلاعات را تغییر دهد.

همین موضوع باعث شده تا در میان مردم و به‌ویژه کسب‌وکارها محبوبیت زیادی پیدا کند. از جمله کاربردهای جذاب بلاکچین در کسب‌وکارها، می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • ردیابی مراحل مختلف زنجیره تامین، برای اطمینان از اورجینال بودن محصولات و تحویل صحیح به مشتری
  • کاهش زمان و هزینه‌های مربوط به معاملات بین‌المللی و انجام معاملات بدون نیاز به بانک
  • استفاده از رمزنگاری برای محافظت از داده‌ها
  • ایجاد قراردادهای هوشمند، با کاهش میزان خطا و تقلب
  • راحت‌تر کردن فرایند ثبت معاملات، انتقال مالکیت و اجاره‌های زمان‌بندی شده در حوزه املاک و مستغلات

چگونه فناوری می‌تواند در موفقیت کسب‌وکار تاثیرگذار باشد؟

برای اینکه متوجه شویم چگونه فناوری می‌تواند در موفقیت کسب‌وکارها تاثیرگذار باشد، بیایید ابتدا نگاهی به مراحل طراحی یک استراتژی موفق بیندازیم.

هنگامی که می‌خواهیم برای کسب‌وکار خود استراتژی تعیین کنیم، باید مراحل زیر را انجام دهیم:

۱- در ابتدا هدف کلی خود را مشخص می‌کنیم. به‌عنوان مثال، می‌خواهیم به سود بیشتری دست پیدا کنیم، کسب‌وکار خود را بزرگ‌تر کنیم یا به‌دنبال رضایت مشتریان هستیم. 

۲- در مرحله بعد، باید به شناخت خوبی نسبت به بازار دست پیدا کنیم؛ اینکه مشتریان چه نیازها و خواسته‌هایی دارند، عملکرد رقبا به چه صورت است و فرصت‌ها و تهدیدهای بازار کدام هستند.

۳- در اینجا باید به درک دقیقی نسبت به منابع و توانایی‌‌های خود دست پیدا کنیم. به‌عنوان مثال، اینکه منابع مالی ما چقدر است و تا چه حد به ابزارهای مورد نیاز دسترسی داریم.

۴- به کمک تحلیل SWOT، نقاط قوت و ضعف خود را در داخل سازمان پیدا کنیم و فرصت‌ها و تهدیداتی که در محیط خارجی وجود دارد را شناسایی کنیم. در این شرایط، می‌توانیم استراتژی‌هایی را انتخاب کنیم که به کمک آن‌ها از نقاط قوت و فرصت‌های خود استفاده کنیم و نقاط ضعف را بهبود دهیم.

۵- برای رسیدن به یک استراتژی رقابتی، باید مشخص کنیم که چگونه می‌خواهیم با رقبا وارد رقابت شویم؛ از لحاظ قیمت، کیفیت خدمات ارائه شده به مشتری و یا ایجاد نوآوری و تمایز.

۶- در آخر،‌ باید برای نحوه اجرا و پیاده‌سازی استراتژی خود برنامه‌ریزی کنیم. این مرحله شامل تعیین اهداف خاص، تخصیص منابع، تعیین مسئولیت‌ها و ایجاد سیستمی برای ارزیابی و اصلاح استراتژی است.

 

با پیشرفت فناوری و ورود آن به کسب‌وکارها، تغییر گسترده‌ای در فرایند طراحی استراتژی به‌وجود آمد؛ برای درک بهتر این موضوع،‌ بیایید تاثیر فناوری بر هر یک از مراحل ۶گانه تعیین استراتژی را بررسی کنیم:

 

۱- با توسعه فناوری، می‌توانیم به‌ کمک هوش مصنوعی و تکنولوژی بیگ دیتا هدف اصلی خود را پیدا کنیم و متوجه شویم که در این مقطع، مهم‌ترین نیاز ما چیست.

۲- با ابزارهای تحلیل داده‌ای که به‌مرور به بازار معرفی شده‌اند، دیگر نیازی نیست ماه‌ها زمان خود را برای شناخت بازار صرف کنیم. چراکه این ابزارها اطلاعات به‌روز و قابل اعتمادی را در مورد مشتریان و عملکرد رقبا در اختیار ما قرار می‌دهند.

۳- به کمک ابزارهایی مثل سیستم‌های مدیریت منابع انسانی (ERP)، می‌توانیم به‌شکل بهینه‌تری منابع خود را مصرف کنیم. 

۴- برای تجزیه و تحلیل عملکرد فعلی خود نیز می‌توانیم از ابزارهای تحلیل داده کمک بگیریم. در چنین شرایطی، در کوتاه‌ترین زمان ممکن می‌توانیم نقاط قوت و ضعف خود را شناسایی کنیم و به‌ ارزیابی دقیقی راجع‌به فرصت‌ها و تهدیدهای موجود در بازار دست پیدا کنیم.

۵- با کمک فناوری‌هایی مانند اینترنت اشیا، ماشین لرنینگ (یادگیری ماشین)‌ و هوش مصنوعی، می‌توانیم الگوهای رفتار مشتری، تقاضای بازار و ترند‌های فروش را شناسایی کنیم و به پیش‌بینی‌های دقیق‌تری در مورد بازار و رفتار مشتری دست پیدا کنیم.

۶- هنگامی که نوبت به پیاده‌سازی و ارزیابی استراتژی‌ها می‌رسد، استفاده از فناوری‌هایی مثل سیستم مدیریت عملکرد و تکنولوژی‌های یادگیری مثل ماشین لرنینگ و هوش مصنوعی به ما کمک می‌کند تا الگوهای موفقیت و شکست را شناسایی کنیم و به‌طور مدام، استراتژی خود را بهبود می‌دهیم.

نقش فناوری در رشد کسب‌وکارها

با ورود فناوری، چهره کسب‌وکارها در آینده تغییر خواهد کرد!

با توجه به تغییر و تحولات گسترده فناوری در دهه‌های اخیر، نمی‌توان نقش آن را در تغییر چهره کسب‌وکارها در آینده انکار کرد. به‌ویژه فناوری‌هایی مانند هوش مصنوعی، اینترنت اشیا و بلاکچین که در حال حاضر بر عملکرد کسب‌وکارها تاثیرگذار هستند و به‌طور مداوم در حال توسعه و تکامل هستند. کسب‌وکارهایی که به‌طور کارآمد از فناوری و ابزارهای آن استفاده می‌کنند، می‌توانند خود را برای پیروزی در رقابت‌های سخت بازار آماده کنند، به مزیت رقابتی برسند و در نهایت موفق‌تر از قبل ظاهر شوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سایر مطالب بلاگ