راهاندازی استارتاپها و کسبوکارهای آنلاین به شکلی گسترده محبوبیت یافته است. برای تبدیل ایدههای نوآورانه به کسبوکار واقعی، درک دقیق از قوانین و مراحل قانونی ثبت شرکت ضروری است. آغاز این سفر با ثبت شرکت و کسب مجوزهای لازم از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا این اقدامات، اعتبار و حقوق قانونی کسبوکار شما را تضمین میکند. اطمینان از شفافیت در هر مرحله، موجب میشود تا فرایند سرمایهگذاری و راهاندازی با امنیت بیشتری همراه باشد. همچنین، ثبت شرکت فرایندی است که به شما اجازه میدهد تا بهطور رسمی فعالیتهای خود را آغاز کرده و سرمایهگذاران بیشتری را جذب نمایید. در این مقاله، مراحل کلیدی و ضروری برای ثبت شرکت و کسب مجوزهای قانونی را به شکل گام به گام بررسی خواهیم کرد.
قوانین و مقررات مربوط به ثبت استارتاپها
از جمله نکات و قوانینی که در هنگام ثبت شرکت و گرفتن مجوزهای قانونی به آن توجه کافی را داشت:
امنیت اطلاعات
امنیت اطلاعات یکی از نکات مهم از قوانین و مقررات مربوط به استارتاپها است، به همین منظور برای حفاظت از ایده استارتاپی خود قراردادهای مربوط به عدم افشای اطلاعات را با شرکا و سرمایهگذاران امضا کنید.
تحقیق و جستجو
قبل از گرفتن هر نوع تصمیم به تحقیق کامل بپردازید و اگر قرار است راه جدیدی را انتخاب کنید همه چیز را درباره آن جستجو کرده و نکات حقوقی آن را به طور کامل بررسی نمایید.
قراردادهای حقوقی
همیشه سعی کنید برای عقد هرگونه قرارداد حقوقی از وکیل و یا مشاور حقوقی کمک بگیرید. قراردادهایی که از شفافیت بالایی برخوردار هستند و به شکل قانونی و مکتوب تهیه شدهاند از بهترین نوع های قرارداد هستند.
ثبت برند
یکی دیگر از کارهایی که باید انجام داد، ثبت برند و بعد از آن، دریافت چندین مجوز قانونی دیگر است. یکی از اولین مجوزهای قانونی که باید بگیرید، «مجوز نماد الکترونیک یا اینماد» است. برای دریافت این نماد در وب سایت شرکت خود باید این مجوز قانونی را از وزارت صنعت، معدن و تجارت دریافت کنید. برای این کار تنها لازم است به وبسایت وزارت صمت مراجعه کرده و اطلاعاتی که از شما خواسته را بارگذاری کنید. بعد از مدتی نماد اینماد را در وبسایت شرکت خود دریافت خواهید کرد.
این نماد به کسب و کار استارتاپی شما اعتبار میدهد و سرمایهگذاران مشتاق سرمایهگذاری یا مشتریان بهراحتی میتوانند با یک کلیک به اطلاعات مربوط به کسب و کار شما دسترسی پیدا کنند و تصمیم بگیرند.
یکی دیگر از قوانین و مقررات مربوط به استارتاپها، گرفتن مجوز از اتحادیه کشوری کسب و کارهای اینترنتی است. برای گرفتن این مجوز قانونی باید به وبسایت اتحادیه کشوری مراجعه کرده و اطلاعات مورد نیاز را ثبت کنید.
عضویت در انجمن صنفی کسب و کارهای اینترنتی یکی دیگر از مواردی است که باید مجوز آن را دریافت کنید. البته عضویت در این انجمن دارای شرایط خاصی است. از جمله این شرایط این است که شما باید حتما تابعیت ایران را داشته باشید. همچنین نیاز است که حتما وبسایت اینماد را داشته باشید. تعهد به مقررات قانونی انجمن صنفی کسب و کارهای اینترنتی و همینطور پرداخت ورودی و حق عضویت از شرایط عضویت در این انجمن هستند. لازم به ذکر است که محل اصلی فعالیت اینماد باید در شهر تهران باشد.
از دیگر از مجوزهای قانونی که باید آن را دریافت کنید، مجوز رسانههای دیجیتال است. برای گرفتن این مجوز باید به سایت مرکز فناوری اطلاعات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مراجعه کنید. با این کار شما از فیلتر شدن سایت استارتاپی در امان خواهید ماند.
ثبت شرکت
برای ثبت شرکت و ایده استارتاپی خود، باید از قبل باید بدانید که دقیقا شرکت دارای چه نوع هدف و قالبی است.
به طور مثال، انواع استارتاپها مانند سهامی خاص، سهامی عام، تعاونی، نسبی، تضامنی، مسئولیت محدود و غیره. در بین این انواع استارتاپها، استارتاپهای سهامی خاص و مسئولیت محدود بین افراد از محبوبیت بالایی برخوردار هستند. برای هر کدام از این استارتاپها مدارک خاص و جداگانهای مورد نیاز است. در ادامه چندین مثال از مدارک استارتاپ های مختلف ذکر شده است.
مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکتهای سهامی خاص
- امضای اقرارنامه
- اصل گواهی عدم سو پیشینه
- اخذ مجوزهای قانونی مورد نیاز
- کپی اصل شناسنامه و کارت ملی تمام اعضا
- داشتن وکالتنامه در صورت داشتن وکیل برای انجام کارها
مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکتهای مسئولیت محدود
برای ثبت شرکت با مسئولیت محدود، در ابتدا باید از شرایطی همچون وجود حداقل دو عضو، حداقل سرمایه یک میلیون تومان، تعهد با پرداخت کل سرمایه برخوردار باشد.
مدارک مورد نیاز شامل امضای اقرارنامه، اصل گواهی عدم سوء پیشینه، اخذ مجوزهای قانونی مورد نیاز، کپی اصل شناسنامه و کارت ملی تمام اعضا است.
مراحل گام به گام ثبت شرکت
در این بخش به بررسی تمامی مراحل لازم برای ثبت شرکت خواهیم پرداخت:
-
شرکای خود را انتخاب کنید
مرحله انتخاب شرکا یکی از مهمترین مراحل است. به این دلیل که شما قرار است ایده استارتاپی و نو خود را با این افراد به اشتراک بگذارید، پس با انتخاب افراد مناسب و بررسی کامل تواناییها و اهداف آنها تصمیم بگیرید که میخواهید با چه اشخاصی کار کنید و به آنها حق و حقوق بدهید.
وقتی به این مرحله رسیدید، اصلا برای تصمیمگیری عجله نکنید، زیرا در صورت انتخاب فرد نامناسب برای شراکت و همکاری با دردسرهای زیادی روبرو خواهید شد.
ثبت نام در سامانهی ثبت شرکت
یکی دیگر از قوانین و مقررات مربوط به استارتاپها، ثبت نام در سامانه ثبت شرکت است. این مرحله نسبت به بقیه مراحل طولانیتر است. شما با وارد شدن به این سایت و وارد کردن اطلاعات درخواست شده میتوانید به مراحل بعدی که در وبسایت وجود دارد بروید؛ از جمله مراحل بعدی آن انتخاب اسم برای استارتاپ است؛ از شما خواسته میشود که حداکثر پنج نام را برای شرکت خود انتخاب کنید تا در نهایت یکی از اسمها توسط کارشناسان مربوطه انتخاب شود.
در صورتی که هر پنج اسم توسط کارشناسان رد شدند یا اینکه مشابهت اسمی وجود داشت، شما باید مجددا اسمهای جدیدی انتخاب کنید. در نهایت به شما یک کد رهگیری داده میشود تا مراحل ثبت را پیگیری کنید.
مرحله بعدی که باید حتما آن را در سامانه ثبت کنید، مدت زمان فعالیت و همینطور موضوع کاری شما است. به این صورت که شما باید در سامانه ثبت شرکت درباره مدت زمان فعالیت خود به گونهای محدود و یا نامحدود مشخص کنید.
موضوع را نیز باید با مشورت شرکا انتخاب کنید از هر گونه اختلافی در آینده جلوگیری شود. حالا نوبت ثبت آدرس شرکت است. در این مرحله شما باید آدرس شرکت و همینطور کد پستی آن را در سامانه ثبت کنید. در صورتی که هنوز برای شرکت خود دفتر نگرفتهاید، میتوانید آدرس و کد پستی منزل خود یا یکی از شرکا را وارد کنید. در صورتی که شرکت دارای چندین شعبه باشد باید آدرسهای آنها را به طور کامل ذکر کنید.
سرمایه
حالا نوبت به سرمایه میرسد و باید تکلیف آن را مشخص کنید. به این صورت که اگر شما برای استارتاپ خود سرمایهگذار جذب کردهاید، یا اینکه استارتاپ شما از نوع سهامی است در هر صورت آن را باید بهطور کامل وارد سایت کنید. همینطور یکی دیگر از کارهایی که باید انجام دهید، مشخص کردن جایگاه هر فرد است؛ به این صورت که باید به تعداد افرادی که با شرکت شما همکاری دارند، نام و مشخصات آنها و اینکه دقیقا از چه زمانی فعالیت خود را در شرکت آغاز کردهاند به طور کامل و همینطور سمتی که در شرکت دارند بنویسید. سپس سهم هر شخص را نیز بهطور کامل ذکر کنید، زیرا با این کار از هرگونه درگیری و مشکل در آینده جلوگیری خواهید کرد.
در آخر به مهمترین مرحله یعنی تکمیل کردن اظهارنامه میرسیم، برای پر کردن اظهارنامه وقت گذاشته و تمام مدارکی که از شما میخواهند را روی سایت آپلود کنید.
مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت استارتاپ
- شناسنامه و کارت ملی تمام اعضای شرکت استارتاپ
- گواهی کیفری عدم سو پیشینه
- اقرار نامه با امضای تک تک اعضا
- در صورت داشتن وکیل و انجام کارها توسط آن باید وکالتنامه داشته باشید
- داشتن مجوزهای قانونی مورد نیاز برای انجام کارها
سخن پایانی
در پایان، فرایند ثبت شرکت و کسب مجوزهای قانونی برای استارتاپها میتواند پیچیده به نظر برسد، اما با دنبال کردن مراحل گام به گامی که در این مقاله بیان شد، میتوانید این فرایند را با اطمینان و دقت انجام دهید. مهم است که همیشه در این راه از مشاوران حقوقی کمک بگیرید و تمام قراردادها و اسناد را با دقت بررسی کنید تا از حقوق خود و کسبوکارتان بهخوبی محافظت شود.
با ثبت شرکت و دریافت مجوزهای لازم، نه تنها قانونی بودن کسبوکار خود را تضمین میکنید، بلکه به سرمایهگذاران و مشتریان نیز اعتماد میبخشید. ثبت شرکت و دریافت مجوزهای مربوطه فقط ابتدای مسیر است؛ اما این قدمهای اولیه، بنیادی محکم برای ساخت یک کسبوکار پایدار و قابل اعتماد میسازند. رعایت اصول قانونی و شفافیت در فعالیتها، به شما کمک میکند تا از مزایای رقابتی بینظیری برخوردار شوید. در نهایت، این مراحل به عنوان یک سپر حفاظتی برای ایدهها و سرمایههای شما عمل میکنند و موجب میشوند تا سرمایهگذاران با اطمینان بیشتری به سوی شما جذب شوند. این اقدامات اساسی، زمینه را برای رشد و موفقیت بلندمدت استارتاپ شما فراهم میآورد.