راهنمای جامع برای مراحل جذب و استخدام در یک استارتاپ نوپا

راهنمای جامع برای استخدام و جذب نیروی انسانی در استارتاپ

فهرست مطالب

برای اینکه یک استارتاپ نوپا موفق شود، تنها داشتن یک ایده درخشان و عملی کردن آن کافی نیست. در این مسیر مهم است که از نیروی انسانی و کارمندانی با دانش و روحیه کاری بسیار بالا برای موفقیت هرچه بیشتر بهره ببرد. اینجاست که اهمیت استخدام نیروی انسانی در یک استارتاپ مشخص می‌شود.

با توجه به شرایط منحصربه‌فرد کسب و کارهای کوچک و سرعت بالای رشد آن‌ها، استخدام در یک استارتاپ نوپا همیشه چالش‌های خاص خود را داشته است. چرا که استارتاپ‌ها باید به‌دنبال کارمندانی منعطف، دارای مهارت‌های کاری لازم، با انگیزه، خلاق و آماده کار در محیط پویا باشند. بنابراین همان‌طور که گفته شد، شرایط استخدام در یک استارتاپ نوپا ویژگی‌های خاص خود را دارد. در این مقاله سعی بر این است که در مورد استخدام نیروی انسانی برای استارتاپ مطالب مفیدی را در اختیار شما قرار دهیم.

آیا یک استارتاپ به منابع انسانی نیاز دارد؟

وجود بخش «منابع انسانی» یا Human Resources که به اختصار HR گفته می‌شود، از ملزومات هر استارتاپی است. بسیاری از افراد معتقدند که با داشتن سرمایه و ایده می‌توان در راه اندازی یک استارتاپ موفق شد، اما باید این نکته مهم را در نظر داشت که در واقع چرخ اصلی یک استارتاپ را نیروی انسانی آن تشکیل می‌دهد. چه بسا استارتاپ‌هایی که با وجود ایده‌های ناب و جدید و سرمایه مناسب، به‌دلیل عدم هماهنگی تیم و منابع انسانی در پروژه شکست خورده‌اند. کار اصلی منابع انسانی در یک شرکت ساماندهی کارمندان، استخدام، آموزش کارکنان، ایجاد فرهنگ سازمانی و بسیاری از موارد دیگر است.

در ابتدای فعالیت یک استارتاپ، بنیانگذاران آن چندین کار را همزمان انجام می‌دهند و یکی از این کارها، به عهده گرفتن مسئولیت منابع انسانی است. ممکن است که بنیانگذار یک استارتاپ با مسئله انتخاب نیروی انسانی و استخدام برای استارتاپ‌ها آشنایی کامل نداشته باشند. بنابراین در پاسخ به سوال اینکه آیا یک استارتاپ به منابع انسانی نیاز دارد باید گفت که بله، زیرا این منابع انسانی است که با تخصصی که در زمینه استخدام و جذب و تربیت کارمندان دارد، می‌تواند مسیر را برای ادامه فعالیت‌های استارتاپ هموار کند.

 

برسی دستمزد و حقوق برای استخدام در استارتاپ

برسی دستمزد و حقوق برای استخدام در یک استارتاپ نوپا

قبل از اینکه کل فرآیند استخدام در استارتاپ نوپا را شروع کنید، بهتر است که با توجه به نوع شغلی که برای استخدام در استارتاپ خود در نظر گرفته‌اید با نرخ بازار آشنا شوید و مطمئن شوید که رقم پیشنهادی حقوق و مزایای شما با استانداردهای صنعت مطابقت دارد.

زمانی که برای انتخاب میزان حقوق می‌گذارید، باید بسیار منعطف برخورد کنید و عواملی مانند تجربه، صلاحیت افراد و درخواست‌های خاص آن‌ها را در نظر بگیرید.

علاوه‌بر حقوق پیشنهادی، این مزایا است که انجام وظایف کاری را برای کارمندان یک شرکت جذاب‌تر می‌کند. یکی از این عوامل جذاب، در نظر گرفتن سهام یا تقسیم سود سهام به اعضای اصلی تیم است. این گزینه برای افرادی که به‌‌دنبال رشد و کار در یک محیط با انگیزه‌های زیاد است بسیار مناسب است.

در کنار حقوق و مزایای که پیشنهاد می‌دهید، مزایای غیر مالی مانند پوشش بیمه درمانی تکمیلی، برنامه‌های متنوع بازنشستگی، مرخصی با حقوق و موارد دیگر اشاره کرد که نه تنها برای کارمندان یک آپشن محسوب می‌شود، بلکه به آن‌ها حس ارزشمند بودن، امنیت و برقرار تعادل بین کار و زندگی را نشان می‌دهد.

مراحل جذب و استخدام نیروی انسانی در یک استارتاپ نوپا

استخدام نیروی مناسب در یک استارتاپ، دارای مراحل متعددی است که در ادامه به بررسی آن‌ها خواهیم پرداخت.

مراحل جذب و استخدام نیروی انسانی در یک استارتاپ نوپا

  • طرح‌ریزی استخدام

در گام اول برای انتخاب جذب نیروی انسانی برای استارتاپ باید نوع کاری که به‌دنبال جذب نیرو برای آن هستیم را مشخص کنیم و در گام بعدی، به‌دنبال فرد مناسب برای این موقعیت شغلی باشیم. اگر چنین اقدامی صورت نگیرد، اساسا نمی‌توان به‌دنبال یک نیروی انسانی مناسب بود و در نتیجه ارزیابی صحیح آن پرداخت.

در ادامه این مرحله، باید درک کامل و یکپارچه‌ای از موقعیت شغلی وجود داشته باشد تا بتوان در مسیر درست جهت استخدام نیرو گام برداشت. لازم است هدف اصلی جایگاه و شغلی که نیاز به نیروی کار دارد، مشخص گردد. این ممکن است شامل تعیین نیازمندی‌های مختلفی مانند توانمندی‌های فنی، مدیریتی، بازاریابی و غیره باشد. سپس باید راهکارهایی برای جذب افراد با استعداد و متناسب با فرهنگ و اهداف استارتاپ مشخص شود.

  • انتخاب کارمندان

حالا که جایگاه و انتظارات شغلی را به‌درستی تعریف کردید، باید به‌‌دنبال جذب یک کارمند متناسب با فضا و حیطه کاری استارتاپ خود باشید، اما چگونه می‌توان یک کارمند مناسب برای استارتاپ استخدام کرد؟

اگر در مسیر کار در یک استارتاپ هستید، حتما از معجزه شبکه‌سازی اطلاع دارید. اگر شما از هر استارتاپ یا کسب و کار نوپایی بپرسید که با بیشتر کارمندان خوب خود از کجا آشنا شده‌اند احتمالا با پاسخی مانند معرفی دوستان یا همکاران سابق مواجه شوید. کارمندان حرفه‌ای به‌دنبال شبکه‌سازی هستند و یک مدیر استارتاپ موفق باید به‌دنبال استفاده از این شبکه‌ها برای استخدام یک نیروی قوی برای استارتاپ خود باشد.

امروزه شبکه‌های اجتماعی تنها برای سرگرمی نیستند و می‌توان از آن‌ها استفاده‌های مفیدتری کرد. شبکه‌های اجتماعی مانند لینکدین و وب‌سایت‌های کاریابی برای استخدام در یک استارتاپ نوپا، بسیار کمک‌کننده هستند.

  • احراز صلاحیت اولیه داوطلبان

گام بعدی برای استخدام در یک استارتاپ نوپا، تماس اولیه با داوطلبان از راه‌های مختلف مانند ایمیل، پیام کوتاه یا لینکدین است. در این مرحله مشخص می‌شود که داوطلب مورد نظر دارای مهارت‌های لازم و انگیزه کافی هست یا خیر. برای این کار می‌توانید رزومه داوطلب را مطالعه کنید یا از او بخواهید با پر کردن فرم مخصوص مصاحبه، سوابق کاری، انگیزه و مسائل دیگر داوطلب را مشخص کند.

در مرحله بعد نوبت به غربالگری می‌رسد، در اینجا باید تمامی روزمه‌ها و فرم‌های کاندیداهای شغل مورد نظر را بررسی کنید و آن‌ها که حداقل شرایط را برآورده نمی‌کنند را از لیست حذف کنید. سعی کنید که معیارهایتان قدری سختگیرانه باشد تا در نهایت به یک کارمند مناسب دست پیدا کنید.

در انتها یک لیست که شامل سه تا پنج نامزد با بیشترین هماهنگی و توانایی با شغل مورد نظر است را تهیه کنید. توصیه می‌شود که قبل از مصاحبه شغلی اصلی مصاحبه‌هایی از طریق تلفن یا ویدیو برگزار کنید تا یک دید خوبی برای انجام مصاحبه حضوری داشته باشید.

  • مصاحبه شغلی و ارزیابی

استارتاپ‌ها همیشه به‌سرعت و شتاب بالایی که در انجام کارها دارند مشهور هستند، اما عجله و شتابزدگی در انتخاب کارمندان نه تنها باعث بالا رفتن سرعت رشد استارتاپ نمی‌شود، بلکه برعکس باعث کاهش رشد و پسرفت سیستم خواهد شد و هزینه و انرژی زیادی را هدر خواهد داد. بنابراین روش‌ها متعددی وجود دارد که داوطلبان را مورد ارزیابی قرار داد تا بهترین آن‌ها انتخاب شوند.

  • یکی از روش‌های ارزیابی، بهره بردن از کار آزمایشی است. با استفاده از کار آزمایشی می‌توان مهارت‌های لازم و عملکرد یک داوطلب را تا حدودی مورد بررسی قرار داد. به این نکته دقت شود که در کار آزمایشی نباید متغیرها و تنوع وظایف بسیار بالا باشد تا کار ارزیابی سخت و دشوار شود.

 

  • بهره بردن از یک مصاحبه شغلی ساختار یافته و با فرمت یکسان و مشابه برای تمامی داوطلبان تا بتوان تمامی افراد را به‌طور کامل با یکدیگر مقایسه کرد. در مصاحبه باید از مجموعه سوالات رفتاری مانند تشریح دستاوردهای گذشته و همچنین سوال‌های موقعیتی مانند توصیف یک موقعیت و دریافت بازخورد داوطلب در آن موقعیت خاص برای کسب اطلاعات هرچه بیشتر استفاده شود.

 

  • توانایی هوش و یادگیری داوطلبان کار در یک استارتاپ نوپا که همیشه با مسائل جدید و پیچیده مواجه می‌شود باید توسط آزمون‌های عمومی هوش (General Mental Ability) مورد بررسی قرار بگیرند.

استفاده از این سه روش برای استخدام در یک استارتاپ نوپا چه برای متقاضیان تازه کار و چه افرادی که دارای سابقه کاری هستند بسیار مناسب است.

در نهایت، برای انتخاب یک نیروی مناسب برای استخدام در یک استارتاپ باید به‌طور متوسط بین یک تا چهار جلسه مصاحبه برگزار شود تا بتوان به‌طور کامل مهارت‌ها و توانایی‌ها نرم و سخت، مناسب بودن با فرهنگ سازمانی استارتاپ و دیگر شرایط بررسی شوند. در پایان کار، کاندیدای اصلح باید با یکی از بنیانگذاران استارتاپ ملاقات حضوری داشته باشد تا بیشتر با فرهنگ و چشم‌انداز استارتاپ آشنا شود.

سخن پایانی

انتخاب نیروی انسانی و استخدام برای یک استارتاپ نوپا از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. می‌توان با یک انتخاب صحیح نیرو و خون تازه‌ای به رگ‌های یک استارتاپ تزریق کرد. لازم به ذکر است که در صورت انتخاب نیروی نامناسب برای استارتاپ، ترمز پیشرفت آن را کشیده خواهد شد. نیروی انسانی مناسب باید از انگیزه بالا، انعطاف‌پذیری و توانایی انجام چندین وظیفه به‌طور همزمان برخوردار باشد. این افراد باید قادر باشند تا در محیط پویای استارتاپ، با چالش‌ها مواجه شده و با راه‌حل‌های نوآورانه به حل مشکلات بپردازند.

با توجه به محدودیت‌های مالی و زمانی در استارتاپ‌های نوپا، انتخاب نیروی انسانی با مهارت‌های چندگانه و قابلیت انطباق سریع با تغییرات، بسیار مهم است. اما نباید این کمبود وقت و زمان منجر به عجله و شتابزدگی در انتخاب نیروی مناسب شود که در انتها بیشتر بر ضرر استارتاپ شود.

به‌طور خلاصه، انتخاب نیروی انسانی مناسب برای یک استارتاپ نوپا نقش بسیار مهمی در موفقیت و رشد آن دارد. این افراد باید با استراتژی، انعطاف و انگیزه خود، به‌عنوان موتور اصلی پیشرفت و توسعه شرکت عمل کنند و به دیدگاه و اهداف استارتاپ وفادار باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سایر مطالب بلاگ

راهنمای جامع برای تهیه طرح توجیهی برای جذب سرمایه