با گسترش اینترنت و فراگیر شدن استارتاپها، سازمان امور مالیاتی کشورمان قوانینی را برای استارتاپها و کسب و کارهای مجازی تصویب کرده است. بر اساس این قوانین، تمامی کسب و کارهای مجازی و نوپا موظف هستند تا مالیات پرداخت کنند. اعمال سیاستهای مالیاتی باعث شده تا برخی از افراد از سرمایهگذاری در استارتاپها اجتناب کنند. اما تغییر در سیاستهای مالیاتی استارتاپ میتواند تاثیر قابل توجهی در جذب سرمایهگذاران داشته باشد. دولت باید از طریق افزایش سطح معافیت مالیاتی، کاهش نرخ مالیاتها و ایجاد تسهیلات مالی و… به افزایش سرمایهگذاری در استارتاپها کمک کند. اصلاح سیاستهای مالی و مالیاتی با هدف جذب سرمایهگذار، میتواند منجر به رشد اقتصادی و ایجاد شغلهای جدید در کشور شود. برای کسب اطلاعات کامل در رابطه با سیاستهای مالیاتی استارتاپها و نقش آنها در جذب سرمایهگذاران در ادامه مطلب با ما باشید.
منظور از سیاستهای مالیاتی و مالی چیست؟
به مجموعه اقداماتی که از سمت دولت با هدف تاثیرگذاری بر اقتصاد و بازگرداندن تعادل انجام میشود، سیاستهای مالی میگویند. به عبارت سادهتر منظور از سیاست مالی، مجموعه اقدامات صورت گرفته در مسیر تغییر میزان مخارج دولتی و نرخ مالیاتها است که هدف از این اقدامات تاثیرگذاری بر اقتصاد کشور و بازگرداندن وضعیت تعادلی به آن است. عوامل مختلفی میتوانند بر اعمال سیاستهای مالی و مالیاتی اثرگذار باشند که از جمله مهمترین آنها عبارتند از:
- نرخ اشتغال
- تقاضای کالاها و خدمات
- نرخ تورم
- نرخ رشد اقتصادی
- رکود
سیاستهای مالیاتی چگونه بر استارتاپها اثر میگذارند؟
سیاستهای مالی و مالیاتی همواره اثر مستقیمی بر تولید کنندگان و سازمانهای مختلف میگذارند. زمانی که نرخ مالیات از سمت دولت افزایش پیدا میکند، به همان میزان تولید کنندگان انگیزه خود را برای ادامه کار از دست میدهند. زیرا باید هزینه زیادی را به عنوان مالیات به دولت پرداخت کنند. اما زمانی که دولت نرخ مالیاتها را کاهش میدهد، به نوعی در جهت تشویق فعالیتهای اقتصادی گام برمیدارد. زیرا کاهش مالیات میتواند انگیزه خوبی به تولید کنندگان دهد تا میزان تولید خود را افزایش دهند. در سمت مقابل نیز کاهش مالیاتها میتواند انگیزه خوبی برای سرمایه گذاری افراد در استارتاپها و کسب و کارها باشد. علاوه بر این، مالیات از جنبههای مختلفی بر استارتاپها اثر میگذارد که از جمله مهمترین این اثرات شامل موارد زیر هستند:
- تاثیر بر هزینهها: مالیات بر ارزش افزوده(مالیات بر فروش) و مالیات بر درآمد و سود، قسمت مهمی از هزینههای استارتاپها هستند. لذا این مالیاتها در تمامی زنجیره تامین تولید از تهیه مواد اولیه تا توزیع محصولات، نقش مهمی را ایفا میکنند. مالیات بر درآمد و سود تاثیر مستقیمی بر درآمد نهایی استارتاپ و کسب و کارهای نوپا دارد. لذا با افزایش این مالیات سود نهایی کسب و کار کاهش یافته و این روند در طولانی مدت میتواند روند رشد استارتاپ را مختل کند.
- تشویق به تاسیس استارتاپها: گاهی اوقات دولت میتواند از طریق اعمال تخفیفها یا معافیتهای مالیاتی و تسهیلات مالی، افراد را تشویق به تاسیس کسب و کارها و استارتاپهای جدید کند. البته این موضوع علاوه بر تشویق افراد به تاسیس استارتاپ، فرصتهای شغلی جدیدی نیز ایجاد کرده و سرمایهگذاران بسیاری را نیز جذب میکند.
آشنایی با قوانین مالیات استارتاپها
افزایش ایدههای خلاقانه باعث شده که این روزها شاهد ایجاد استارتاپها و کسب و کارهای بسیار زیادی باشیم. هر یک از این کسب و کارها بنابر تصویب دولت، موظف به پرداخت مالیات هستند که قوانین مربوط به پرداخت مالیات برای هر یک از آنها متفاوت است. در واقع قوانین پرداخت مالیات برای هر استارتاپی بر اساس نوع فعالیت آن، فرق دارد. به طور مثال برای استارت و کسب و کاری که فعالیت آن در حیطه تولید یک محصول است، بسته به نحوه و تعداد تولید محصول، مالیات برای آن در نظر گرفته میشود. همچنین، نحوه محاسبه مالیات برای شرکتهای حقیقی و حقوقی با یکدیگر متفاوت بوده و به شرح زیر هستند:
در استارتاپهای حقیقی معمولا مالیات از درآمد مشمول یا همان سود سالانه شرکت، کسر میشود. این مبلغ کسری که به میزان معافیت سالانه نام دارد، در قانون بودجه بر اساس تورم، محاسبه و مشخص میشود. عددی که پس از سود سالانه به دست میآید، همواره مشمول ماده ۱۳۱ قانون کشورمان است.
در استارتاپهای حقوقی محاسبه مالیات آسانتر است؛ زیرا، درآمد مشمول مالیات یا سود سالانه شرکت مستقیما در ۲۵ ضرب میشود. بر اساس ماده ۴۸ قانون مالیات شرکتهای حقیقی ۴ ماه و شرکتهای حقوقی دو ماه پس از تشکیل پرونده مالیاتی باید مبلغ مورد نظر را پرداخت نمایند.
سیاستهای مالیاتی چگونه میتوانند در جذب سرمایهگذار اثر داشته باشند؟
سیاستهای مالیاتی تاثیرات مثبت و منفی بسیار زیادی را برای سرمایهگذاری استارتاپها میگذارند. زمانی که سیاستهای مالی و مالیاتی از سمت دولت برای استارتاپها و کسب و کارهای نوپا در نظر گرفته میشوند، افراد از سرمایهگذاری در این کسب و کارهای نوپا و استارتاپها اجتناب میکنند. اما دولت میتواند از طریق اقدامات مختلفی سرمایهگذاران را برای این کار تشویق کند. به طور مثال دولت از طریق اصلاح سیاستهای مالی و مالیاتی میتواند افراد را به سرمایهگذاری در استارتاپها و کسب و کارهای نوپا تشویق کند. علاوه بر این دولت میتواند از طریق اقدامات و سیاستهای مالیاتی مختلف، استارتها را برای جذب سرمایهگذار آماده کرده و افراد را برای سرمایهگذاری در آنها تشویق کند. از جمله مهمترین اقداماتی که دولت میتواند در این حیطه انجام دهد، عبارتند از:
ایجاد تسهیلات مالیاتی
تسهیلات مالیاتی یکی از راهها و قوانینی هستند که برای افزایش میزان سرمایهگذاری و اشتغال، به کار گرفته میشوند. دریافت تسهیلات مالیاتی دارای قوانین شرایطی است و افراد باید واجد شرایط دریافت این تسهیلات باشند. گاهی اوقات ممکن است که دولت برای برخی از کسب و کارها امکان پرداخت قسطی مالیات به همراه تسهیلات ویژه را نیز ایجاد کند. صاحبان مشاغلی که از تبصره ماده ۱۰۰ قانون مالیات مستقیم استفاده کردهاند، مالیاتشان به طور مقطوع تعیین شده و از مزایای دیگری همچون عدم نیاز به تسلیم اظهارنامه مالیاتی، تکمیل جداول درآمد و هزینه و نگهداری اسناد و مدارک و… نیز برخوردار میشوند. علاوه بر این، برای برخی از کسب و کارها امکان تقسیط بلندمدت مالیات نسبت به دورههای گذشته و افزایش سقف بخشودگی جرایم مالیاتی نیز وجود دارد.
افزایش سطح معافیت مالیاتی
افزایش سطح معافیت مالیاتی هم برای سرمایهگذاران و هم برای کاهش نرخ مالیاتهای شرکت، مفید است. زیرا، افزایش سطح معافیت مالیاتی میتواند موجب افزایش تشویق سرمایهگذاران و تولید شود. علاوه بر این، برخی از معافیتهای مالیاتی بیمهای برای استارتاپها به منظور ایجاد فرصتی جهت پیشرفت بیشتر و جذب سرمایهگذاران، در نظر گرفته شدهاند. بر اساس قانون مالیاتی، برخی از استارتاپها مشمول معافیتهای مالیاتی هستند که عبارتند از:
- بر اساس ماده ۲ کسب و کارهای نوپا به شرطی که یک محصول یا خدمت را تولید کنند، مشمول معافیت مالیاتی میشوند.
- کسب و کارهایی که کمتر از سه سال مشغول به کار باشند، میتوانند از طرح نوآفرین معافیت مالیاتی استفاده کنند. به طور مثال کسب و کارهایی که به بلوغ رسیدهاند مثل دیجی کالا یا اسنپ شامل این معافیت مالیاتی نمیشوند.
- استارتاپها و کسب و کارهای نوپا برای کاهش هزینههای بیمه، میتوانند تا 2 سال کارآموز یا کارورز داشته باشند. زیرا همکاری با کارورزان و کارآموزان مانند استخدام نبوده و استارتاپها ملزم به بیمه کردن آنها نیستند.
جمع بندی
مالیات همواره یکی از درآمدهای اصلی دولت از زمانهای قدیم تا به امروز است که پرداخت آن برای همه امری اجباری است. در ابتدا استارتاپها و کسب و کارهای مجازی، مالیات پرداخت نمیکردند؛ اما از چند سال گذشته سازمان امور مالیاتی کشور اقدام به وضع قانون مالیات برای آنها کرده است. سیاستهای مالیاتی باعث شده تا افراد از سرمایه گذاری در استارتاپ ها اجتناب کنند. دولت میتواند از طریق ایجاد تسهیلات مالیات، معافیتهای مالیاتی و… برای تشویق افراد برای تاسیس یک استارتاپ و جذب سرمایه گذاران اقدام کند.
سوالات متداول
- سیاستهای مالیاتی چه تاثیری بر استارتاپها میگذارند؟
سیاست های مالی و مالیاتی میتوانند بر هزینههای استارتاپها، جذب سرمایه گذاران، تشویق به تولید، اختلال در رشد استارتاپها و… اثر گذار باشند. - آیا قوانین مالیاتی برای تمامی استارتاپها یکسان است؟
قوانین مربوط به پرداخت مالیات برای هر یک از استارتاپها متفاوت بوده و به نوع فعالیت آنها بستگی دارد. - دولت از طریق چه اقداماتی میتواند باعث جذب سرمایه گذار در استارتاپها شود؟
دولت از طریق اقدامات مختلفی از جمله: ایجاد تسهیلات مالیاتی، افزایش سطح معافیت مالیاتی و…. میتواند باعث جذب سرمایه گذار در استارتاپها شود.