استارتاپها با فراهم آوردن مکانی مجهز، کارمندان یک کسب و کار را گرد هم جمع میکنند. این محیط ضمن کاهش هزینهها باعث تعامل هرچه بیشتر کارمندان با یکدیگر شده و در نتیجه به پیشرفت و توسعه آن کسب و کار کمک میکند. با این حال، کار کردن در چنین محیط شلوغی با عقاید و رفتارهای متفاوت گاهی استرسآور است. از طرف دیگر، موفقیت و پیشرفت در این شرکتهای نوپا نیازمند برقراری ارتباط و تعامل موثر با سایر افراد و همکاران خواهد بود. بنابراین افرادی که در محیطهای استارتاپی مشغول هستند، بهتر است راهکارهایی برای مقابله با استرس در محیط کار پیدا کنند. در ادامه مقاله پیشنهادهایی مطرح شده که میتوانند به شما در این زمینه کمک میکنند.
-
عملکرد آگاهانه داشته باشید.
بعضی اوقات حضور در جمع همکاران و صحبت کردن درباره یک موضوع، بسیار استرسزا خواهد بود؛ بهطوری که میتواند باعث از دست رفتن کنترل شده و آرامش شما را بر هم بریزد. باید بدانید که در هر موقعیتی، دو جنبه وجود دارد؛ موقعیتهایی که در کنترل شما هستند و مواردی که شما هیچ تسلطی بر روی آنها ندارید. بنابراین باید سعی کنید آرامش خود را حفظ کرده و همواره به یاد داشته باشید که شما تنها مسئولیت رفتارهای خود را بر عهده دارید. بنابراین بهجای واکنش نشان دادن، آگاهانه عمل کرده و پاسخ مناسبی را در هر موقعیت بدهید.
-
نفس عمیق بکشید.
گاهی یک جلسه طولانی باعث میشود بیش از هر زمانی احساس خستگی کنید و این موقعیت را از دست شما خارج میسازد. بنابراین شما باید برای چند دقیقه جلسه را ترک و ذهنتان را پاکسازی کنید. چند دقیقه نفس عمیق بکشید و تعادل را به ذهن خود برگردانید. در طی این زمان برای ۵ ثانیه هوا را به درون ریههایتان بفرستید و نگه دارید. سپس با شمارش از ۵ به پایین کم کم هوا را از ریهها خارج کنید. این کار شما باعث میشود آرامش و تمرکز خود را مجددا به دست آورده و کار یک کلاس یوگای ۹۰ دقیقهای را فقط در سه دقیقه یا کمتر در پشت میز کارتان انجام دهید.
-
حواسپرتیها را حذف کنید.
ممکن است بهعنوان یک کارمند در استارتاپ، فشار زیادی را در طول روز تحمل کرده یا حجم بالایی کار به شما سپرده شود. در چنین حالتی، معمولا تعداد زیادی ایمیل یا تماس پاسخ داده نشده خواهید داشت یا ممکن است با درخواستهای ناگهانی و پروژههای در حال تحویل روبرو شوید که زمان بسیار کمی دارند. همه این موقعیتها میتوانند شما را در معرض استرس قرار دهند؛ بنابراین توصیه میکنیم که حتما مراحل زیر را برای مقابله با استرس در محیط کار انجام دهید:
- تعیین یک ساعت مشخص برای پاسخگویی به تماسها و پیامها
- محدود کردن ساعتهای ملاقات
- بستن درب اتاق کار
- اعلام کردن زمان آزاد به همکاران
-
زمان استراحت تعیین کنید.
بهطور معمول، ساعتهای کاری طولانی میتواند باعث ایجاد خستگی و کاهش تمرکز در محیط کار شود؛ به همین دلیل لازم است که برای تجدید قوا، یک استراحت کوتاه را در بین کار برای خودتان تعیین کنید. برای مثال، پس از هر دو ساعت کار، حدود ۵ دقیقه حرکات کششی انجام داده یا یک خوراکی بخورید. همچنین در صورت امکان میتوانید به حیاط یا تراس رفته و قدری در فضای آزاد نفس بکشید تا دوباره برای کار کردن انرژی بگیرید.
-
راههای کنترل خشم در محیط کار را یادبگیرید.
در محیطهای استارتاپی افراد زیادی با شما سر و کار خواهند داشت؛ در نتیجه نمیتوان از ایجاد بحث یا درگیری در این محیطها جلوگیری کرد. نکته مهم این است که شما برای کاهش استرس خود در این محیط، باید روشهای حفظ آرامش و کنترل خشم را یاد بگیرید. برای مثال، میتوانید از تکنیک نفس عمیق که در بخشهای قبلی مطرح شد، استفاده کنید. همچنین پیشنهادهای زیر هم برای شما مفید بوده و از ایجاد یک واکنش سریع و بدون فکر جلوگیری میکنند:
- از ۱۰ تا صفر را بهصورت معکوس بشمارید و در حین این مدت، قدری نفس بکشید.
- یک بازه زمانی ۱۰ ثانیهای را قبل از جواب دادن به درخواستها یا شرکت در بحث مشخص کرده و در این مدت، فکر کنید که چه کاری درست است.
- احساس واقعی خود را نسبتبه طرف مقابل در جایی بنویسید؛ اما آن را برای کسی نفرستید یا در معرض دید قرار ندهید.
- پس از اتمام بحث، به آن فکر نکنید و حواس خود را تا حد امکان پرت کنید.
- سعی کنید بهجای باقی ماندن در بحث، محل را برای مدتی ترک کرده و سپس با آرامش بیشتری درباره موضوع صحبت کنید.
-
خودتان را تشویق کنید.
همانطور که اتفاقات بیرونی در محیط کار استارتاپی میتوانند برای شما استرسزا باشند، منفیبافی درونی هم باعث آشفتگی شما خواهد شد. در مواقع حساس کاری، بهجای اینکه خودتان را سرزنش کنید و با تندی مورد نکوهش قرار دهید، راهکاری برای تشویق خود بیابید. افکار تشویقی، انگیزه شما را برای کار افزایش میدهد و مسیر پیشرفت را پیش روی شما میگذارد. حتی در شما انگیزه جذاب تشویق دیگران را نیز به وجود میآورد.
-
بر روی دیگران تاثیرگذار باشید.
هرچند که گفته شد شما مسئول رفتار و دیدگاههای خود هستید، اما باید سعی کنید با رفتارهای استرسزای دیگران نیز کنار بیایید تا در نهایت، استرس او به شما نیز منتقل نشود. برای رسیدن به این هدف، باید تا حد امکان محیط کار را برای خود تبدیل به یک محیط دوستانه کنید و اگر هم مشکلی برایتان پیش آمد، بدون عصبانیت آن را به دیگران بگویید. با این تفکر که همه شما یک تیم هستید و برای رسیدن به یک هدف مشترک تلاش میکنید، میتواند برای مقابله با استرس در محیط کار، مناسب باشد.
-
بر روی خود سرمایهگذاری کنید.
متاسفانه در محیطهای کاری استارتاپی، بیشتر تایید دیگران اهمیت دارد و افراد تلاش میکنند همکاران یا مافوق خود را راضی نگه دارند؛ به همین دلیل استرس در محل کار زیاد میشود. توصیه میکنیم که بهجای تمرکز بر روی دیدگاه دیگران، بر روی خودتان و انجام دادن بهتر کارها متمرکز شوید؛ همین موضوع باعث میشود که اعتماد به نفستان افزایش پیدا کرده و همکاران هم شما را تحسین کنند.
-
فضای کاری ارگونومیک ایجاد کنید.
یک محیط کاری مطابق با اصول ارگونومی میتواند بهطور قابل توجهی در کاهش استرس و بهبود راحتی شما موثر باشد. اطمینان حاصل کنید که صندلی شما پشتیبانی مناسبی از کمر ارائه میدهد و قابل تنظیم است تا پاها بهراحتی بر روی زمین قرار گیرند. میز کار باید بهگونهای تنظیم شود که دستها بدون فشار بر روی آن قرار گیرند و صفحه نمایش در سطح دید باشد تا از فشار به گردن و چشمها پیشگیری شود. این تنظیمات ساده میتوانند تاثیر چشمگیری بر احساس کلی شما در طول روز کاری داشته باشند.
-
اهداف واقعبینانه تعیین کنید.
تعیین اهداف واقعبینانه اساسی است تا از ناامیدی و استرس ناشی از اهداف غیرقابل دستیابی پیشگیری شود. اطمینان حاصل کنید که اهدافی که تعیین میکنید، هم معقول هستند و هم بهگونهای هستند که دستیابی به آنها امکانپذیر باشد، تا بتوانید از احساس موفقیت و پیشرفت ناشی از دستاوردهای خود لذت ببرید.
مقابله با استرس، کلید افزایش بهرهوری در محیطهای کاری پرفشار
در مجموع میتوان گفت کار کردن در محیط پرفشار استارتاپها با چالشهای بسیاری برای سلامتی همراه است. در این مقاله راهکارهای متعددی مانند مدیریت بهینه زمان، تنظیم اولویتها و مقابله با استرس در محیط کار را مورد بررسی قرار دادیم. رعایت این توصیهها نه تنها به افزایش بهرهوری و نشاط کاری شما کمک میکند بلکه موجب کاهش جابجایی نیروی انسانی میشود. از این رو، توصیه میشود مدیران و کارشناسان منابع انسانی، سلامت و بهرهوری نیروی کار را بهعنوان اولویتی اساسی در محیطهای کاری پرتنش مد نظر قرار دهند.