تعداد قابل توجهی از استارتاپها در ۵ سال آغاز کار خود با شکست مواجه میشوند که دلایل مختلفی نیز برای شکست یک استارتاپ وجود دارد. اما اصلیترین دلیل شکست، نداشتن توانایی و مهارت افراد در زمان مواجهه با چالشها است. برای موفقیت و کسب سود در هر استارتاپی مهارتهای مختلفی نیاز است که شامل: مهارت فروش، مهارت بازاریابی و تبلیغات، مهارت شبکه سازی، مدیریت منابع انسانی، مدیریت امور مالی و بودجه و… هستند. برای آشنایی با مهارت استارتاپهای آینده و اطلاع از مهارتهای مورد نیاز برای کار در استارتاپها در ادامه مطلب با ما باشید.
10 مهارت لازم برای راه اندازی استارتاپ
برای موفق شدن در هر حوزهای باید دانش و مهارتهای لازم را در آن حوزه کسب نمود که استارتاپها نیز از این قاعده مستثنی نیستند و برای موفق شدن در هر کسب و کاری، باید مهارتهای لازم را به دست آورد. تعدادی از مهارتهای استارتاپهای آینده عبارتند از:
مهارت فروش
اولین و مهمترین مهارتی که یک کسب و کار یا استارتاپ باید به آن مسلط باشد، مهارت فروش است. زیرا فروش در تمامی کسب و کارهای کوچک و بزرگ، از اهمیت بالایی برخوردار است و اگر نتوان محصولات و خدمات را به فروش رساند، آن کسب و کارها با شکست مواجه میشوند. منظور از مهارت فروش برقراری ارتباط صحیح با مشتریان، شناسایی نیازهای آنها و عرضه خدمات و محصولات به مشتریان است. مهارت کلامی نقش مهمی را در فروش دارد و اگر بتوان ارتباط درست و تاثیرگذاری را با مشتری برقرار کرد، به همان میزان فروش نیز بیشتری میشود. بدین منظور باید با تکنیکهای مذاکره کلامی در فروش آشنا شد که عبارتند از:
- مهارت گوش دادن فعال
- مهارت سوال پرسیدن
- مهارتهای صوتی
مهارت بازاریابی و تبلیغات
در بازاریابی باید با استفاده از روشها و استراتژیهای مختلف مشتریان را با خدمات و محصولاتی که ارائه داده میشوند، آشنا کرد. در بازاریابی باید مهارتهایی اعم از: تحلیل بازار، تحلیل عملکرد رقبا، ایجاد استراتژیهای فروش، برندسازی و… تقویت شوند. البته برخی از افراد مهارت فروش و بازاریابی را یکسان میدانند؛ اما، این دو کاملا با هم متفاوت هستند و هر یک برای رسیدن به موفقیت استارتاپها نقش مهمی را ایفا میکنند.
تبلیغات نیز از اهمیت بالایی برخوردار است و اگر یک محصول یا خدمات از کیفیت مرغوب برخوردار باشند، اما کسی از وجود آنها اطلاع نداشته باشد، به فروش نخواهند رفت. بنابراین، برای موفقیت در یک کسب و کار و به فروش رفتن محصولات یا خدمات، باید تبلیغات به درستی در شبکههای اجتماعی یا در سایر پلتفرمها انجام شوند تا مردم از آنها اطلاع داشته باشند.
مهارت اعتمادسازی و مذاکره با مشتریان
مذاکره یا متقاعدسازی یکی از مهارت استارتاپهای آینده است که مدیران باید از آن برخوردار باشند. هر فردی به عنوان صاحب کسب و کار باید توانایی مذاکره درست و متقاعد سازی مشتریان را داشته باشد تا بتواند دغدغههای ذهنی مشتری را دانسته و اختلاف نظرهای آنها را نیز به خوبی رفع کند. در واقع یک مدیر باید بتواند نقطه مشترکی را بین خود و مشتریان پیدا نموده و از طریق آن به مذاکره بپردازد و مشتریان از محصول یا خدمات آن استفاده کنند. مذاکره کردن با مشتریان دارای آدابی است که عبارتند از:
- آماده سازی: یک مدیر پیش از مذاکره باید از آنچه یک مشتری میخواهد درک روشنی داشته و از علایق آن نیز آگاه باشد تا بتواند از طریق روشهای مختلف، پیشنهادهایی را در جهت رسیدن به توافق طرفین ارائه دهد.
- استراتژیهای حین مذاکره: یک مدیر برای موفقیت در مذاکره باید انعطاف پذیر بودن، صبور بودن و قاطع بودن را در راس کار خود قرار دهد.
مهارت مدیریت مالی و برنامهریزی بودجه
داشتن سواد مالی و برنامهریزی بودجه یکی از حیاتیترین مهارتهای لازم برای راهاندازی یک استارتاپ است. منظور از سواد مالی یعنی یک مدیر توانایی بودجهبندی صحیح، مقابله با مسائل مالی، سرمایهگذاری درست، اتخاذ بهترین تصمیم در برابر مخارج موجود در کسب و کار را داشته باشد. استارتاپها برای موفقیت و کسب سود باید یک برنامهریزی مالی حرفهای داشته باشند که در غیر این صورت ممکن است دچار ورشکستگی و یا کمبود بودجه شوند.
گردش مالی یک استارتاپ یا کسب و کار، برای بقا و ادامه فعالیت آن اهمیت دارد و یک مدیر باید بتواند بین مخارج و درآمد تناسب ایجاد کند. مهارت حسابداری نیز در این حیطه مهم است و برای راهاندازی استارتاپ آینده یک مدیر باید بتواند حسابرسی دستمزدها و پرداختها، ردیابی فروش، تطبیق پرداخت خرید و داراییها را تحلیل و بررسی کند. زیرا تحلیل صورتحسابها و اطلاع از موضوعات مرتبط به حسابداری، از شکست یک استارتها پیشگیری میکند. برخی از مهمترین هزینههای راهاندازی یک استارتاپ شامل موارد زیر هستند:
- هزینههای اولیه اعم از: طراحی لوگو، طراحی وب سایت، اخذ مجوزها و پیش پرداخت برای اجاره ملک
- هزینههای جاری اعم از: حقوق و دستمزد کارکنان، مسائل حقوقی، مالیات و…
- هزینههای دارایی یک استارتاپ اعم از: خرید کامپیوتر، تجهیزات فنی، تجهیزات اداری، وسایل نقلیه و مبلمان اداری
مهارت تولید محتوا و طراحی وب سایت
یکی دیگر از ضروریترین مهارت استارتاپهای آینده، تولید محتوا و طراحی وب سایت است. برای موفقیت در کسب و کار باید بتوان تولید محتوای اصولی در بسترهایی مثل: سایتهای اینترنتی، صفحات اجتماعی مثل اینستاگرام یا دیگر پلتفرمهای ایرانی و خارجی را انجام داد. از طریق تولید محتوا میتوان توجه مخاطبین را جلب نموده و از این طریق با مشتری ارتباط برقرار کرد و فروش بیشتری داشت.
جذب مشتری از این طریق به نوعی بازاریابی آنلاین است که از نظر اقتصادی مقرون به صرفهتر از بازاریابی سنتی میباشد. برای هر استارتاپی طراح وب سایت فروشگاهی، یک پلتفرم برای فروش محصولات به شمار میآید. اگر طراحی وب سایت به طور حرفهای صورت گیرد، میتواند باعث افزایش اعتبار برند شده و به جذب مشتریان بیشتر نیز کمک کند.
مدیریت منابع انسانی و شبکه سازی
استخدام و تشکیل تیم و اخراج، جزء مدیریت منابع انسانی به شمار میآیند و یکی از سختترین چالشهای مدیریت هستند. مدیران کسب و کارها و استارتاپها برای رشد باید بتوانند استعدادهای مناسب را استخدام کنند. در غیر این صورت بازدهی شرکت کاهش پیدا کرده و با شکست مواجه خواهند شد.
یک مدیر برای مدیریت درست منابع انسانی به جز استخدام و تشکیل تیم و اخراج باید بتواند به آموزش و توسعه، ارزیابی عملکرد، پاداش و تشویق و… نیز بپردازد. هدف اصلی از مهارت مدیریت منابع انسانی و شبکه سازی، حفظ نیروی انسانی و توسعه عملکرد سازمانی از طریق بهینهسازی کارمندان است.
مهارت مدیریت بحران و حل مسئله
مهارت مدیریت بحران نه تنها در کسب و کار بلکه در زندگی نیز از اهمیت والایی برخوردار است و یک مدیر برای موفقیت در حیطه کاری خود باید بتواند مسائل و مشکلات را به طور صحیح شناسایی نموده و راهکارهای مناسبی در برابر چالشهای مختلف ارائه دهد. مشکلات و چالشهای مختلف در یک استارتاپ اجتناب ناپذیرند و مدیریت باید بتواند مناسبترین راهکار را برای هر چالش ارائه کند.
نخستین قدم در مدیریت بحران شناسایی درست بحران و ارزیابی تاثیر بحران در کسب و کار است. پس از آن مدیریت باید بتواند روش مقابله با بحران را تعیین نموده و با ترسیم سناریوی مقابله با بحران، برنامه مقابلهای را طراحی کند. پس از آن از طریق دورههای ضمن خدمت، ارائه جلسات و… کارکنان را آموزش داده و برنامههای مدیریت بحران را اجرا کند.
مهارت تحلیل بازار و رقبا
یکی دیگر از مهارت استارتاپهای آینده، تحلیل بازار و رقبا در حوزه کاری مربوطه میباشد. مهارت تحلیل بازار و رقبا یک ابزار بسیار قدرتمند برای موفقیت در کسب و کار است که به مدیران کمک میکنند تا چشم اندازهای بهتری از وضعیت بازار داشته و بتوانند تصمیمهای مناسبی برای رسیدن به موفقیت اتخاذ کنند.
در واقع یک مدیر باید با تحلیل و شناخت وضعیت بازار، به بررسی فرصتها و تهدیدهای موجود در بازار پرداخته و استراتژی مناسبی را برای ادامه کار تعیین نماید. همچنین باید بتواند تغییرات احتمالی در بازار را نیز به درستی پیش بینی کند.
پذیرش خطا و انتقاد پذیری
انتقاد پذیری به هر فردی کمک میکند تا نقاط ضعف خود را شناسایی کرده و برای رفع آن تلاش کند. پذیرش خطا و انتقاد پذیری در سازمان نیز هم از طرف مشتریان و هم از طرف کارکنان به مدیریت کمک میکند تا نقاط ضعف کسب و کار خود را شناسایی نموده و برای رفع آن تلاش نمایند. شناسایی به موقع خطاها و مشکلات به مدیر یک کسب و کار کمک میکند که از شکست آن پیشگیری کند. انتقاد انواع مختلفی دارد که شامل: نوع سازنده و مخرب هستند.
برنامهریزی استراتژیک
در طی یک برنامه استراتژیک باید اهداف و برنامههای بلند مدت و کوتاه مدت یک کسب و کار به طور دقیق تعیین گردند. در این برنامه تمامی فعالیتی که باعث افزایش عملکرد و موفقیت سازمان میشوند، باید مشخص گردند که شامل: مسیریابی کسب و کار، اختصاص دادن منابع به هر بخش و… هستند.
با داشتن برنامه استراتژیک، یک استارتاپ و کسب و کار میتواند به طور هوشمندانه کار کرده و در برابر چالشها و تغییرات بازار عکسالعمل درستی داشته باشد. در این برنامه مدلهای مختلفی برای تفکر استراتژیک وجود دارند که عبارتند از:
- الگوی پیتر ویلیامسون: بر اساس این الگو یک کسب و کار برای موفقیت باید قابلیتهای درون سازمانی را افزایش دهد.
- الگوی جین لیدکا: رسیدن به هدف و تعیین آن اهمیت دارد و در این الگو باید یک نگرش سیستمی وجود داشته باشد.
- الگوی گری هامل: در این الگو خلاقیت و جدید بودن ایدهها و ایجاد شور و اشتیاق در سازمان برای رسیدن به موفقیت مهم است.
جمع بندی
برای رسیدن به موفقیت در یک کسب و کار، مدیران باید تلاش و صبر و استمرار را در برنامه کاری خود قرار دهند. همچنین برای رسیدن به هدفهای بلند مدت و کوتاه مدت یک سازمان باید به مهارتهای کسب و کار و مهارت استارتاپهای آینده تسلط داشت.
مهارت مورد نیاز برای کار در استارتاپهای آینده شامل: مهارت فروش، بازاریابی و تبلیغات، مدیریت مالی و بودجه، مدیریت منابع انسانی و… هستند. از طریق داشتن مربی شخصی، شرکت در دورههای آموزشی و تحقیق و مطالعه میتوان این مهارتها آموخت.
آیا شما تجربه شرکت در دورههای آموزشی را دارید؟ آیا برای آموزش این مهارتها نیاز به مربی شخصی یا شرکت در دورههای آموزشی دارید؟ در این حیطه میتوانید با همکاران ما ارتباط برقرار کرده و از آنها برای آموزش مهارتهای راهاندازی استارتاپ موفق یاری بگیرید.
سوالات متداول
- چرا در استارتاپهای آینده و کسب و کارها به یادگیری مهارت نیاز است؟
برای رسیدن به موفقیت و کسب سود و پیشگیری از شکست به این مهارتها نیاز است.
- پذیرش خطا و انتقادپذیری چگونه به موفقیت یک کسب و کار کمک میکند؟
از طریق پذیرش خطا میتوان به نقاط ضعف یک سازمان پی برد و برای رفع آن تلاش کرد و همچنین از شکست سازمان پیشگیری نمود.
- چه مهارتهایی برای راه اندازی استارتاپهای آینده نیاز است؟
مهارت استارتاپهای آینده شامل: مهارت فروش، اعتماد سازی و مذاکره با مشتریان، مدیریت منابع انسانی، مدیریت سرمایه و.. هستند.