نقش شبکه‌ سازی در رسیدن به اهداف سازمانی

نقش شبکه‌ سازی در رسیدن به اهداف سازمانی

فهرست مطالب

شبکه سازی و داشتن ارتباط موثر در محیط کاری، یکی از عوامل کلیدی در دستیابی به اهداف سازمانی است. به‌گونه‌ای که می‌تواند مسیر موفقیت یک سازمان را ترسیم کند و منجر به رشد و توسعه کسب‌وکار شود. ارتباط موثر نقش به‌سزایی در ایجاد حس تعلق خاطر در محیط کار و دستیابی به اهداف سازمانی دارد.

اما چگونه شبکه سازی منجر به رسیدن به اهداف سازمانی می‌شود و از چه راه‌هایی می‌توانیم به شکل موثرتری ارتباطات سازمانی خود را تقویت کنیم؟ با ما همراه باشید تا ضمن ارائه تعریفی دقیق از مفهوم شبکه سازی، به بررسی این سوالات بپردازیم.

منظور از شبکه سازی در محیط کاری چیست؟

هنگامی که در یک سازمان افراد تصمیم می‌گیرند رابطه‌ای موثر و مفید را با هدف همکاری با سایر متخصصان ایجاد کنند، در واقع شبکه سازی کرده‌اند. در نتیجه این کار، افراد می‌توانند اطلاعات خود را با دیگران به‌اشتراک بگذارند و از تخصص دیگران در پیشبرد اهداف سازمانی خود کمک بگیرند.

انواع شبکه‌ سازی‌های سازمانی

types of organization networks

برای اینکه بتوانیم مفهوم شبکه سازی را بهتر درک کنیم، ابتدا می‌خواهیم با انواع شبکه‌های سازمانی آشنا شویم:

۱- شبکه‌های شخصی

بسیاری از افراد در اولین‌ روز‌های کاری خود با این سوال مواجه می‌شوند که برقراری رابطه با دیگران چه مزایایی دارد؟ چرا باید وقت ارزشمند خود را برای تعامل با سایر افراد اختصاص دهند و حلقه اطرافیان خود را بزرگ‌تر کنند؟

پاسخ همه این سوالات در یک جمله خلاصه می‌شود: در نتیجه تعامل با دیگران، به اطلاعات و راهنمایی‌هایی دست پیدا می‌کنیم که بدون ارتباط با آن‌ها دسترسی به این اطلاعات بسیار سخت‌ و زمان‌بر است. بنابراین اگر بتوانیم در محیط کار شبکه‌ای شخصی برای خود ایجاد کنیم، زمینه را برای رشد شخصی و پیشرفت کاری خود فراهم کرده‌ایم. اتفاقی که می‌تواند زمینه‌ساز شکل‌گیری شبکه استراتژیک باشد.

۲- شبکه‌های عملیاتی

در شبکه‌های عملیاتی، ارتباط خوبی بین مدیران و کارمندان یک سازمان برقرار می‌شود و افراد می‌توانند از راهنمایی‌ها و نکات مهمی که توسط مدیر گفته می‌شود برای تقویت عملکرد خود استفاده کنند. در واقع این شبکه‌ها با هدف پیشبرد اهداف سازمانی تشکیل می‌شوند و کلیه افرادی که در انجام یک پروژه مسئولیت دارند، در شبکه عملیاتی حضور دارند.

۳- شبکه‌های استراتژیک

اگر به‌عنوان یک مدیر بخواهید کسب‌وکار خود را گسترش دهید، باید به‌صورت هدفمند برای این فرایند برنامه‌ریزی کنید و بر موضوعات استراتژیک مسلط باشید. به این معنا که به‌گونه‌ای موثر با مدیران دیگر سازمان‌ها ارتباط برقرار کنید و با ایجاد روابط کاری حرفه‌ای، مسیر رشد و پیشرفت را برای سازمان خود را هموارتر کنید.

مزایای شبکه سازی برای سازمان‌ها

benefits of networking for organizations

تا اینجا متوجه شدیم که یک سازمان بدون شبکه سازی نمی‌تواند به موفقیت چشمگیری دست پیدا کنید. در این بخش می‌خواهیم به‌طور دقیق‌تر مزایای شبکه سازی برای سازمان‌ها را بررسی کنیم:

  • دسترسی به منابع اطلاعاتی مختلف

شما با برقراری روابط موثر سازمانی می‌توانید به منابع ارزشمندی مثل اطلاعات، تخصص و دانش افراد مختلف دست پیدا کنید و بهترین شیوه‌ها را برای مقابله با چالش‌های کاری شناسایی کنید. اتفاقی که در نهایت منجر به موفقیت یک مجموعه سازمانی می‌شود.

  • کشف فرصت‌های تجاری جدید

با شبکه سازی، درهای پیشرفت را به روی سازمان خود باز می‌کنید، زیرا در اثر برقراری تعامل با دیگران، زاویه دید شما وسیع‌تر می‌شود و می‌توانید در جذب لید و طراحی استراتژی‌های موفق بازاریابی موثرتر عمل کنید. 

  • تبادل اطلاعات

شما از طریق ارتباط با متخصصان حرفه‌ای می‌توانید دانش خود را به اشتراک بگذارید و از این طریق، ضمن اعتمادسازی به شناخت بیشتر برند خود کمک کنید.

  • دستیابی به فرصت‌های همکاری و مشارکت

زمانی که در محیط‌های کاری با دیگران ارتباط برقرار می‌کنید، می‌توانید با متخصصان در حوزه‌های مختلفی آشنا شوید. در چنین شرایطی، اگر به‌دنبال مشارکت در پروژه‌های کاری باشید و بخواهید از همکاری دیگر متخصصان در پیشبرد پروژه‌های سازمانی استفاده کنید، می‌توانید از میان گزینه‌های مختلف بهترین مورد را انتخاب کنید.

  • دریافت حمایت و پشتیبانی

سازمان‌ها با شبکه سازی به یک منبع حمایتی دست پیدا می‌کنند و از طریق ارتباط با همکاران و متخصصان باتجربه، می‌توانند بر موانع موجود در مسیر پیشرفت خود غلبه کنند.

  • جذب و استخدام نیرو

شبکه‌ سازی می‌تواند به‌عنوان یک ابزار استخدام عمل کند تا سازمان‌ها بتوانند با افراد مستعد ارتباط برقرار کنند و نامزدهای بالقوه برای استخدام در موقعیت‌های شغلی مورد نظر را شناسایی کنند.

  • رشد و توسعه شخصی و افزایش اعتماد‌به‌نفس

داشتن ارتباطات کاری موثر به شما کمک می‌کند تا علاوه‌بر حوزه کاری، زمینه را برای رشد شخصیت خود نیز فراهم کنید. این موضوع منجر به افزایش اعتمادبه‌نفس در شما می‌شود و به شما کمک می‌کند تا مهارت‌های اجتماعی خود را تقویت کنید.

راه‌های شبکه سازی موثر در سازمان‌ها

حالا که با مفهوم شبکه‌ سازی و مزایای آن آشنا شدیم، می‌خواهیم به معرفی راه‌هایی بپردازیم که از طریق آن‌ها بتوانیم روابط ارزشمندی را در محیط کاری خود ایجاد کنیم. طبیعی‌ست که بسته به اهداف هر سازمان و حیطه‌ای که در آن فعالیت می‌کنند، استراتژی‌های مختلفی برای شبکه سازی باشد، به همین خاطر در اینجا تعدادی از رایج‌ترین راه‌های شبکه سازی موثر در سازمان‌ها را برای شما آورده‌ایم:

۱- در کنفرانس‌ها و رویدادهای مرتبط با حوزه کاری خود شرکت کنید.

با حضور فعالانه در رویدادهای مختلف سازمانی می‌توانید با متخصصان و مشتریان بالقوه ارتباط برقرار کنید و از طریق گفتگو با آن‌ها و شرکت در بحث‌های مختلف کاری،‌ ارتباط موثری ایجاد کنید.

۲- در انجمن‌های سازمانی عضو شوید.

اگر در حوزه‌ای فعالیت دارید که انجمن‌های فعالی دارد، با عضویت در آن‌ها و شرکت در جلساتی که برگزار می‌کنند می‌توانید با سایر مدیران ارتباط برقرار کنید و ضمن تبادل اطلاعات با آن‌ها، دایره ارتباطات حرفه‌ای خود را گسترش دهید.

۳- در شبکه‌های آنلاین حضور فعال و موثری داشته باشید.

در پلتفرم‌های مختلف به‌ویژه لینکدین فعال باشید و با ایجاد یک حساب کاربری حرفه‌ای، با افراد و سازمان‌های مختلف ارتباط برقرار کنید. به‌مرور که در بحث‌های مرتبط با حیطه کاری خود شرکت می‌کنید و محتواهای ارزشمندی را با سایر کاربران به اشتراک می‌گذارید، می‌توانید کسب‌وکار خود را به افراد بیشتری معرفی کنید و در فرایند جذب لید موفق ظاهر شوید.

۴- بخشی از زمان خود را برای شبکه سازی داخلی اختصاص دهید.

در جلسات گروهی سازمان خود شرکت کنید، با همکاران گفتگو کنید و روابط خود را با آن‌ها گسترش دهید. در این صورت می‌توانید به فرصت‌های ارزشمندی برای رشد شخصی و حرفه‌ای دست پیدا کنید.

۵- در مواقعی که همکاران به تخصص شما نیاز دارند، به آن‌ها کمک کنید.

اگر در شرایطی احساس کردید با ارائه راهنمایی به همکاران یا کارمندان خود می‌توانید در رسیدن به اهداف کاری‌شان موثر باشید، از ارائه کمک خود دریغ نکنید. چراکه با حمایت از آن‌ها به‌عنوان فردی قابل اعتماد و همدل شناخته می‌شوید و می‌توانید با احتمال خیلی زیادی در آینده از حمایت آن‌ها برخوردار شوید.

۶- شرکت در کارگاه‌های آموزشی شبکه سازی

با شرکت در کارگاه‌ها آموزشی شبکه سازی، با تکنیک‌ها و استراتژی‌های ایجاد رابطه آشنا شوید و مهارت‌های شبکه‌ سازی خود را تقویت کنید. در نتیجه، می‌توانید ارتباطات کاری موثرتری برقرار کنید.

۷- حفظ و تقویت روابط کاری

اگر در محل کار خود به شبکه‌ای از افراد دسترسی دارید که تعامل با آن‌ها برای شما مفید است، در حفظ و نگهداری آن‌ها تلاش کنید، زیرا شبکه سازی فقط ایجاد ارتباطات اولیه نیست. برای این کار می‌توانید از طریق ایمیل یا تماس‌های تلفنی با آن‌ها درارتباط باشید و در رابطه با اخبار مربوط به حوزه کاری خود با آن‌ها گفتگو کنید. 

۸- در انجام طرح‌های اجتماعی سازمان خود مشارکت کنید.

شما با مشارکت داوطلبانه در برنامه‌های سازمانی و بر عهده‌گرفتن بخشی از مسولیت‌های اجتماعی می‌توانید در محیطی پویا با افراد همفکر خود آشنا شوید، تعهد و ارزش‌های خود را به نمایش بگذارید و روابطی معنادار ایجاد کنید.

نکات مهمی که در هنگام شبکه سازی باید رعایت کنیم

  • اهداف حرفه‌ای خود را در اولویت قرار دهید.
  • با کسانی ارتباط برقرار کنید که در حوزه مورد هدف شما متخصص هستند و تجربیاتشان را در اختیار شما می‌دهند.
  • در اولین دیداری که با فرد موردنظر دارید، بیشتر از آنکه صحبت کنید گوش دهید و از او در رابطه با حیطه فعالیتش سوال بپرسید.
  • بعد از اینکه ارتباط کاری موردنظرتان ایجاد شد، از راه‌های مختلف مانند آنلاین بودن در پلتفرم‌های اجتماعی با آن‌ها ارتباط برقرار کنید و تماس خود را از دست ندهید.
  • در شبکه‌ای که تشکیل داده‌اید، همیشه قدردان کمک‌های اعضا باشید.
  • بعد از شکل‌گیری شبکه‌، بر روی شباهت‌ها تمرکز کنید تا بهتر بتوانید ارتباطات خود را عمیق کنید.

شبکه سازی، تضمینی برای موفقیت سازمان‌ها

شبکه سازی، تکنیکی است که امروزه سازمان‌ها به‌کار می‌گیرند تا از آن طریق بتوانند سریع‌تر کسب‌وکار خود را گسترش دهند. موضوعی که به‌ویژه در رابطه با استارتاپ‌ها و کسب‌وکارهای نوپا اهمیت خود را نشان می‌دهد، زیرا این شرکت‌ها در ابتدای راه هستند و منابع مالی کافی برای راه‌اندازی کمپین‌های بازاریابی و دیگر استراتژی‌های مارکتینگ را در اختیار ندارند. 

بر همین اساس، ما در این مقاله انواع روش‌ها برای شبکه سازی موفق را به شما معرفی کردیم. به کمک این راهکارها می‌توانید روابط موثری را در حیطه کاری خود ایجاد کنید و از مزایای ارزشمند آن بهره‌مند شوید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *