مدیریت تعارضات در تیم

مدیریت تعارضات در تیم

فهرست مطالب

وقتی تیمی متشکل از چند نفر را مدیریت می‌کنید، هیچ‌گاه نمی‌توان اطمینان حاصل کرد که آن‌ها به‌خوبی با هم کنار می‌آیند. نقش شما به‌عنوان مدیر در چنین موقعیتی چیست؟ آیا باید درگیر شوید یا آن‌ها را رها کنید تا خودشان مشکل را حل کنند؟ هنگامی که بین دو نفر در تیم اختلاف‌نظر ایجاد می‌شود، راحت‌ترین کار این است که وارد ماجرا شوید و تصمیمی را به آن‌ها تحمیل کنید. اگرچه ممکن است این سریع‌ترین و به احتمال زیاد کم‌دردسرترین راه حل باشد، اما به اعضای تیم شما کمک نمی‌کند تا بفهمند چگونه تعارضات را خودشان حل کنند. بنابراین، بهتر است به‌عنوان یک مدیر به مهارت‌های میانجی‌گری خود تکیه کنید، نه به اختیارات خود. در این مقاله از مدیریت تعارضات در تیم و مهارت‌های مورد نیاز آن با شما صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

دلیل به‌‌وجود آمدن تعارضات در تیم چیست؟

تعارضات در تیم زمانی به‌وجود می‌آید که تضاد منافع، تمایلات، عقاید و باورها وجود داشته باشد. تعارضات را می‌توان به چهار دسته کلی دسته‌بندی نمود:

  • یک کارمند اعتقاد دارد که توسط دیگری مورد تبعیض یا آزار و اذیت قرار گرفته است.
  • کارمندان (یا حتی بخش‌های مختلف) با یکدیگر ارتباط ضعیفی برقرار می‌کنند که منجر به ناکارآمدی و اشتباهات بسیار می‌شود.
  • کارمندانی که با هم کار می‌کنند شخصیت‌ها و سبک‌های کاری بسیار متفاوتی دارند.
  • کارکنان در بخش‌های مختلف اهداف و ارزش‌های متضادی دارند.

هنگامی که درگیری رخ می‌دهد، مهم است که فورا به‌ آن‌ رسیدگی شود. اگر مشکلات به‌ حال خود رها شوند، می‌توانند به تیم آسیب بزنند.

یک مدیر باید چه مهارت‌هایی برای حل تعارضات در تیم داشته باشد؟

برقراری ارتباط

یکی از مهم‌ترین مهارت‌های یک مدیر، توانایی برقراری ارتباط است. بدون این مهارت اولیه، هیچ چیز دیگری ممکن نیست. ارتباط خوب با مهارت‌ خوب گوش‌دادن شروع می‌شود. با اختصاص دادن زمان برای شنیدن حرف‌های کارکنان، مدیران بهتر می‌توانند درک کنند که مشکل واقعا چیست و چگونه می‌توان آن‌ را برطرف کرد.

هوش‌ هیجانی

 مهارت دیگر، هوش‌ هیجانی است. مدیران به‌ درجه بالایی از هوش‌هیجانی نیاز دارند. با استفاده از هوش‌ هیجانی آن‌ها می‌توانند به همدلی و درک دیدگاه اعضای تیم برسند. هوش‌ هیجانی، خود را در رفتار با صداقت و احترام، صبور بودن و عجله نکردن، درست قضاوت کردن و حفظ آرامش در هنگام تحت فشار قرار گرفتن نشان می‌دهد.

بهترین استراتژی مدیریت تعارضات در تیم چیست؟

۶ استراتژی موثر برای مدیریت تعارضات در تیم

گام‌های کلیدی که مدیران می‌توانند برای حل تعارضات در تیم انجام دهند، به شرح زیر است:

  • ارتباط شفاف: دعوت از همکاران به یک جلسه حضوری که در آن بتوانند اختلافات را بیان کنند.
  • شنیدن: به صحبت‌های طرفین گوش دهید. نقاط مشترک در اهداف، علایق و استراتژی‌ها را به خاطر بسپارید.
  • روی مشکل تمرکز کنید نه افراد: بپذیرید که مشکلی وجود دارد و صبور باشید. برای درک ابعاد مشکل وقت بگذارید.
  • مشخص کردن نقاط موافق و مخالف: علاقه‌مندی‌های اعضای تیم، نقاط و اهداف همسو با آن‌ها را درنظر بگیرید.
  • ارائه یک برنامه منظم: برای کمک به‌ حل‌ مسئله، دستورالعمل‌ها را تعیین کنید. سپس اهداف و اقدامات لازم را اولویت‌بندی نمایید.
  • عمل قاطعانه : هنگامی که توانستید یک راه حل بالقوه را شناسایی کنید، تعلل نکنید و بر اساس آن عمل کنید.

چگونه می‌توان از تعارضات در تیم اجتناب کرد؟

 

تجربه نشان‌ داده است که هیچ راهی برای اجتناب کامل از اختلافات در محل کار وجود ندارد، اما می‌توان راهی برای مدیریت تعارضات در تیم یافت. برای مثال، روی ارتباط شفاف تمرکز کنید. ضروری است که همه افراد تیم به‌طور واضح و سازنده با یکدیگر صحبت کنند. از آنجا که ارتباطات الکترونیکی مانند ایمیل و چت فاقد لحن و زبان بدن است، اگر ارتباطات الکترونیکی راه اصلی رسیدگی به مشکلات باشد، می‌تواند خطرناک باشد. وقتی اختلاف‌ نظر وجود دارد، بهتر است مستقیم و رو در رو صحبت کنید. فرهنگ‌کاری مثبت ایجاد کنید و فرهنگ گفتگو و مذاکره را در محیط کار پرورش دهید. کارمندان باید بتوانند بدون ترس از مجازات، در مورد نگرانی‌های خود صحبت کرده و احساس امنیت کنند.

شروع فرآیند میانجی‌گری؛ گفتگو با کارمندان به‌طور جداگانه یا مشترک؟

میانجی‌گری برای مدیریت تعارضات در تیم

جلسه جداگانه

هر دو رویکرد گفتگو به‌صورت جداگانه یا مشترک مزایا و معایبی دارند. هدف، درک مواضع (آنچه یکی مدعی است و دیگری آن را رد می‌کند) و منافع آن‌ها (چرا ادعاها را مطرح می‌کنند و رد می‌کنند) است. وجود تعارض، مقدار زیادی احساسات را به‌همراه دارد؛ به این معنا که یک یا هر دوی کارمندان شما ممکن است به‌شدت عصبانی باشند. ملاقات جداگانه با هر یک، به فرد عصبانی فرصت می‌دهد تا خود را خالی کند. همچنین به شما نیز فرصت می‌دهد تا به فردی که ترسیده اطمینان دهید که به وی گوش خواهید داد. در نهایت ممکن است به اطلاعاتی دست پیدا کنید که برای حل تعارض مفید است.

تحقیقات نشان داده است که جلسات جداگانه، در صورتی موفقیت‌آمیزتر است که مدیر، زمان خود را صرف ایجاد همدلی و درک مشکل کند. در جلسات بعدی زمان زیادی برای صحبت در مورد چگونگی حل تعارض وجود خواهد داشت. همچنین در این جلسه مطمئن شوید که از همدلی استفاده می‌کنید نه همدردی.

جلسه مشترک

ملاقات مشترک جنبه‌های مثبت خود را نیز دارد. قبل از پیشنهاد این جلسه، باید با هر دو کارمند مشورت کنید، زیرا می‌خواهید مطمئن شوید که آن‌ها می‌توانند بدون از دست دادن آرامش خود در چنین جلسه‌ای شرکت کنند. یکی دیگر از دلایل خوب برای جلسه مشترک این است که در نهایت، کارمندان باید راه حل تعارض را پیدا کنند. آن‌ها همچنین باید توانایی صحبت کردن با یکدیگر را در هنگام بروز تعارضات در آینده یاد بگیرند.

چگونه می‌توان به سمت توافق حرکت نمود؟

اگر مشخص شود که این درگیری فقط یک سوءتفاهم بوده است، یافتن راه حل‌ ممکن است آسان باشد؛ اما اگر مشخص شود که منافع آن‌ها به اندازه مواضع‌شان در تضاد است، یافتن راه حل کمی دشوارتر خواهد بود. با خلاصه کردن علایق و اولویت‌های هر دو طرف، آن‌ها را برای ارائه پیشنهادهایی تشویق کنید که هم منافع خود شخص را تامین می‌کند و هم منافع طرف دیگر.

هدف نهایی را فراموش نکنید. تعارضات در تیم اغلب به این دلیل به وجود می‌آیند که اعضای تیم ایده‌های متفاوتی در مورد چگونگی دستیابی به یک هدف مشترک را دارند. این مشکل را می‌توان با چارچوب‌بندی تضاد با ماموریت و ارزش‌های گسترده‌تر سازمان حل نمود.

حرف آخر

وجود اختلاف‌ نظر و درگیری بین اعضای یک تیم، بخش اجتناب‌ناپذیر از یک کسب‌وکار است، اما لزومی ندارد که منجر به خشونت و تضاد شود. با استفاده از چند استراتژی مدیریت تعارضات که به آن‌ها اشاره کردیم، می‌توانید مسائل را به‌گونه‌ای حل کنید که محیط کاری مثبت و سازنده‌ای داشته باشید. هنگام مدیریت تعارضات در تیم، باید یک هدف داشته باشید. این هدف، حل مسئله و اطمینان از عدم وقوع آن است. برای حل مشکل نیز باید از تمام مراحل درگیری آگاهی داشته باشید. این آگاهی به‌ شما امکان می‌دهد تا به‌دنبال راه‌های ایده‌آل برای رسیدن به هدف مشترک باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *