چالش بزرگ استارتاپ‌های ایرانی: کمبود منابع مالی و سرمایه گذاری برای استارتاپ‌ها

چالش بزرگ استارتاپ‌های ایرانی: کمبود منابع مالی و سرمایه گذاری برای استارتاپ‌ها

فهرست مطالب

استارتاپ‌ها در ابتدای راه‌اندازی با چالش‌های مختلفی مواجه هستند که اصلی‌ترین آن کمبود منابع مالی و سرمایه‌گذاری می‌باشد. دلایل مختلفی برای کمبود منابع مالی  استارتاپ ها وجود دارند که شامل: برنامه‌ریزی ضعیف، هزینه‌های غیرمنتظره و پیش‌بینی نشده، تاخیر در آغاز کار، عدم تخصیص سرمایه توسط سرمایه‌گذار و… هستند. اگر کمبود منابع مالی و سرمایه‌گذاری در زمان درست رفع نشود و راهکارهایی برای آن ارائه نگردد، ممکن است که استارتاپ با شکست مواجه شده و به طور کامل منحل گردد. راهکارهای مختلفی برای مقابله با این چالش وجود دارند که برای آشنایی با آنها در ادامه با ما باشید.

دلایل کمبود منابع مالی استارتاپ ها

مشکلات مالی و کمبود منابع مالی، بخش جدا ناپذیر از کسب و کارها و استارتاپ‌ها  هستند که برای هر کسب و کاری دیر یا زود این مشکلات رخ می‌دهند. هنگامی یک کسب و کار می‌تواند موفق باشد که بتواند در زمان درست با مشکلات مالی مقابله کند. انواع رایج مشکلات مالی استارتاپ‌ها شامل: کمبود نقدینگی، قیمت گذاری غلط، عدم وجود حمایت مالی، پیش بینی نادرست، هزینه‌های غیر قابل پیش‌بینی و… هستند. کسب و کارها و استارتاپ‌ها معمولاً بنا به دلایل مختلفی با مشکل کمبود منابع مالی و سرمایه‌گذاری مواجه می‌شوند که برخی از مهم‌ترین آن‌ها عبارتند از:

دلایل کمبود منابع مالی استارتاپ ها

برنامه‌ریزی ضعیف یا غلط

پیش از آغاز یک کسب و کار باید برنامه‌ریزی درستی در تمامی زمینه‌ها وجود داشته باشد. در این برنامه باید هزینه‌های یک کسب و کار به طور تقریبی تخمین زده شوند تا به همان میزان برای هزینه‌ها، منابع مالی تامین گردند. در صورتی که برنامه ضعیف یا نادرست باشد، هزینه‌هایی که برای یک کسب و کار تخمین زده می‌شوند نیز نادرست بوده و در آینده کسب و کار دچار مشکلات مالی می‌شود.

 هزینه‌های غیر منتظره و غیرقابل پیش‌بینی

گاهی اوقات ممکن است با اینکه فرایند برنامه‌ریزی کاملاً به درستی انجام شده باشد؛ اما، برخی هزینه‌های غیر منتظره و پیش بینی نشده رخ دهند. هزینه‌های غیر منتظره و پیش بینی نشده معمولاً در مراحل اولیه چرخه عمر کسب و کار رخ می‌دهند و برای پیشگیری از این موضوع، مدیریت باید مبلغی را برای هزینه‌های غیرمنتظره در نظر بگیرد.

تاخیر در شروع کار

یکی دیگر از دلایلی که یک کسب و کار با کمبود سرمایه و کمبود منابع مالی مواجه می‌شود، تاخیر در شروع کار است. گاهی اوقات این تاخیر بنا به اشتباهات کارآفرینان است، اما گاهی اوقات به خاطر طی کردن مراحل اداری مثل کسب مجوز، پروانه‌ها، اجازه نامه‌ها و… آغاز کار به تاخیر می‎‌افتد. هرچه یک استارتاپ دیرتر آغاز به کار کند، به خاطر دلایلی مثل تورم به هزینه‌های بیشتری نیاز دارد.

هزینه بالای نیروی انسانی

زمانی که استارتاپ‌ها آغاز به کار می‌کنند، جذب نیروهای با استعداد برای آن‌ها امری دشوار است. زیرا رقبا به نیروهای با استعداد حقوق بالایی می‌دهند و کارآفرینان نوپا نمی‌توانند هزینه زیادی را برای نیروهای انسانی در نظر بگیرند. برخی از مدیران هزینه اولیه زیادی را برای نیروهای انسانی با استعداد در نظر می‌گیرند که خود این موضوع می‌تواند در آینده کسب و کار را با چالش‌های مالی مواجه کند. لذا، پیشنهاد می شود که هر کسب و کاری در شروع کار خود هزینه های معقولی برای حقوق کارمندانش در نظر داشته باشد.

عدم تخصیص سرمایه توسط سرمایه‌گذار

امروزه تعداد زیادی از کسب و کارها و استارتاپ‌ها که به تازگی راه‌اندازی شده‌اند، سرمایه و بودجه اولیه خود را از وام دهندگان و سرمایه‌گذاران خارجی تهیه می‌کنند. این وام دهندگان و سرمایه‌گذاران ممکن است که در مراحل اولیه کار تصمیم به جدایی از سازمان بگیرند که در این صورت نیز کسب و کار در همان ابتدا با کمبود سرمایه جدی مواجه می‌شود. اگر این استارتاپ‌ها نتواند فردی را به عنوان سرمایه‌گذار پیدا کنند، با شکست مواجه خواهند شد. علاوه بر این حتی اگر سرمایه‌گذار تا آخر صبر کند اما کارآفرینان نتوانند قسط‌های وام خود را پرداخت کنند، سود آن به مرور افزایش پیدا کرده و می‌تواند کسب و کار را به طور کامل با ضرر مواجه کند.  

راهکارهای کاهش کمبود منابع مالی استارتاپ

کسب و کارها و استارت‌آپ‌ها می‌توانند از طریق راهکارهای مختلف مشکلات مالی را کاهش دهند از جمله مهمترین این راهکارها عبارتند از:

تخمین سرمایه مورد نیاز

بنیان‌گذاران یک کسب و کار و استارتاپ باید بتوانند به درستی هزینه‌های مورد نظر را تخمین زده و سرمایه مورد نیاز را تامین کنند. برای این کار آن‌ها می‌توانند ابتدا طرح کسب و کار را نوشته سپس نقطه عطف را تعیین کرده و جریان مثبت نقدینگی را ایجاد کنند. از این طریق به راحتی می‌توانند سرمایه مورد نیاز برای تامین مالی تخمین زده و مشکل کمبود منابع مالی استارتاپ را برطرف نمایند.

آشنایی با اصول تامین مالی

تامین سرمایه اولیه و افزایش سرمایه، برای رشد کسب و کارها دارای اصولی است که هر کارآفرینی باید با آن‌ها آشنا باشد تا با مشکلات کمبود منابع مالی مواجه نشود. در این حیطه افرادی که به تازگی کسب و کار خود را راه اندازی کرده‌اند، باید برنامه‌ریزی شده و عاقلانه خرج کرده و هزینه‌های اضافی را از بین ببرند. مدیران استارتاپ‌ها و کسب و کارها در آموزش اصول تامین مالی مهارت هایی را فرا می‌گیرند که عبارتند از:

  •   افزایش آگاهی و درک عمیق‌تر از عوامل اقتصادی خرد و کلان
  •   توسعه مهارت‌های حل مسئله
  •   ارتقای مهارت‌های ارتباطی
  •   حفظ روحیه آمادگی برای بحران‌های اقتصادی اجتناب ناپذیر
  •   مدیریت مالی در دوران بحران اقتصادی
  •   حفظ ارتباطات در بحران اقتصادی و برقراری ارتباط موثر با مشتریان و ذینفعان

کمبود منابع مالی استارتاپ

جذب سرمایه‌گذار

کارآفرینان می‌توانند برای جبران کمبود منابع مالی استارتاپ از سرمایه‌گذاران یاری بگیرند. انواع سرمایه‌گذاران که بدین منظور می‌توان از آن‌ها یاری گرفت عبارتند از:

  •   سرمایه‌گذاران فرشته
  •   سرمایه‌گذاران خطرپذیر
  •   قرض گرفتن از دوستان یا خانواده
  •   شتاب دهنده‌ها
  •   همکاری با کارآفرینان معتبر

اجتناب از افزایش بدهی مالی

یکی دیگر از راه‌های افزایش نقدینگی و کاهش کمبود منابع مالی استارتاپ ‌ها، اجتناب از افزایش بدهی مالی و اعتباری است. برخی از افراد برای اینکه بدهی شرکت را پرداخت کنند، به سراغ افراد دیگر رفته و از آن‌ها درخواست وام می‌کنند. با این کار فقط میزان بدهی‌های استارتاپ افزایش پیدا می‌کند که این امر به نوبه خود می‌تواند باعث کاهش بیشتر نقدینگی و افزایش مشکلات مالی شود. لذا پیشنهاد می‌شود که بدین منظور از افزایش بدهی مالی و اعتباری به طور جدی اجتناب شود.

مدیریت نقدینگی

راهکار دیگر کاهش مشکلات مالی در استارتاپ، مدیریت نقدینگی است که بدین منظور باید اقداماتی انجام شوند که عبارتند از:

  •   کنترل جریان نقدینگی و پیشگیری از کمبود نقدینگی
  •   وصول سریع حساب‌های قابل دریافت
  •   بهینه‌سازی موجودی و کاهش هزینه‌ها

جمع بندی

یکی از مهمترین دلایل شکست استارتاپ‌ها و کسب و کارهای نوپا، کمبود منابع مالی و سرمایه می‌باشد. در مرحله اولیه رشد، کمبود منابع مالی استارتاپ امری طبیعی است؛ اما مدیران باید بتوانند از طریق راهکارهای مختلف با این مشکل مقابله کرده و از شکست کسب و کار جلوگیری کنند. از طریق داشتن برنامه مناسب، تخمین سرمایه مورد نیاز، آموزش اصول تامین مالی، مدیریت نقدینگی و… می‌توان مشکلات مالی را رفع نموده و از بروز آن‌ها نیز پیشگیری کرد. آیا شما تجربه کمبود نقدینگی یا منابع مالی را در کسب و کارتان داشته اید؟ از طریق چه راهکارهایی این مشکلات را رفع کردید؟ نظرات خود را به اشتراک بگذارید و اگر در این حیطه به یاری نیاز دارید با همکاران ما ارتباط برقرار کنید.  

سوالات متداول

  •   بزرگ‌ترین چالش و مشکل استارتاپ ها چیست؟

بزرگ‌ترین چالش مخصوصا برای استارتاپ‌های ایرانی، کمبود منابع مالی و سرمایه است.

  •   دلایل و علت کمبود منابع مالی استارتاپ ها چیست؟

دلایل مختلفی برای این مشکل وجود دارند که برخی از آن‌ها شامل: عدم برنامه ریزی صحیح، هزینه‌های غیر منتظره، تاخیر در آغاز کار و… هستند.

مدیریت نقدینگی چگونه مشکلات مالی سازمان را کاهش می‌دهد؟

مدیریت نقدینگی از طریق کنترل جریان نقدینگی و پیشگیری از کمبود، وصول سریع حساب‌های قابل دریافت و بهینه‌سازی موجودی و هزینه‌ها، مشکلات مالی را کاهش می‌دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سایر مطالب بلاگ

استفاده از واقعیت افزوده (AR) برای جذب مشتریان در استارتاپ‌ها