آشنایی با مراحل رشد یک استارتاپ، خصوصا برای کسبوکارهایی که به دنبال جذب سرمایه هستند، اهمیت قابل توجهی دارد؛ چراکه هر استارتاپ با توجه به مرحلهای که در آن قرار دارد، میتواند از روشهای متنوعی برای جذب سرمایه استفاده کند.
مراحل رشد استارتاپ یکی از نکات مهمی است که تیمهای استارتاپی باید به آن توجه کرده و شرایط رشد و ارتقای کسبوکار خود را بررسی کنند. در واقع میتوانیم بگوییم یک استارتاپ از زمانی که ایدهای در ذهن صاحب آن شکل میگیرد تا زمانی که به سهمی از بازار دست مییابد، مراحل متعددی را از سر میگذراند.
آشنایی با مراحل رشد یک استارتاپ، خصوصا برای کسبوکارهایی که به دنبال جذب سرمایه هستند، اهمیت قابل توجهی دارد؛ چراکه هر استارتاپ با توجه به مرحلهای که در آن قرار دارد، میتواند از روشهای متنوعی برای جذب سرمایه استفاده کند.
صرف نظر از اینکه آشنایی با مراحل رشد استارتاپ میتواند در فرایند جذب سرمایه تأثیرگذار باشد، بدون این فرایند نیز باید با مراحل مورد نظر آشنا بود؛ چراکه هر استارتاپی برای رسیدن به هدف اصلی خود که جذب مشتری و فروش بیشتر است، باید با مسیری که کسبوکارش طی میکند آشنا شود و شرایط رشد و پیشرفت خود را فراهم کند.
به طور کلی میتوانیم 7 مرحله را در فرایند رشد و بلوغ یک استارتاپ در نظر بگیریم. ایدهپردازی، نمونه اولیه، تیمسازی، معرفی به بازار، رشد، توسعه و بلوغ، مراحلی هستند که اغلب کسبوکارهای نوپا آنها را پشت سر خواهند گذاشت.
بر این اساس آشنایی با 7 مرحله رشد یک استارتاپ میتواند به کارآفرینان و نیروهایی که به دنبال راهاندازی کسبوکار خودشان هستند و میخواهند با اتکاء به فناوری، رویکردها و راهحلهای جدیدی را به مخاطبان امروز پیشنهاد دهند، کمک قابل توجهی کند.
اولین مرحله در فرایند رشد یک استارتاپ ، ایدهپردازی است؛ چراکه اگر ایدهای در ذهن فرد شکل نگیرد، هیچ کسبوکار نوینی نیز راهاندازی نخواهد شد. در اولین مرحله از مراحل رشد یک استارتاپ ، کارآفرین دارای یک ایده کلی است که از نظر کارشناسی مبهم است. هنوز محصولی ساخته نشده است و کارآفرین تلاش میکند با جستجوها و مطالعاتی که انجام میدهد، ایده خود را محک بزند.
در فرایند رشد استارتاپ ، ایدهپردازی، مطالعه بازار و شناسایی نیاز مخاطبان مهمترین فعالیتهای این مرحله هستند تا در نهایت به این نتیحه برسیم که ایده مورد نظر ارزش صرف وقت و هزینه را دارد یا خیر.
برای مطالعه بیشتر درباره ایدهپردازی در کسبوکار این لینک را ببینید
یکی از نکات مهمی که توجه سرمایهگذاران را به سوی استارتاپ جلب میکند، داشتن mvp یا محصول اولیه است. یک استارتاپ زمانی در این مرحله قرار دارد که مؤسسین آن از مرحله ایدهپردازی گذشته و در حال ساخت پروتوتایپ اولیه خود هستند تا بتوانند بازخورد ابتدایی مورد نیاز را از بازار دریافت کنند.
اغلب استارتاپها در این قسمت از فرایند رشد خود درآمدی ندارند و مشتریان آنها به صورت مجانی از محصول یا سرویس استفاده میکنند. در این مرحله از مراحل رشد یک استارتاپ ، بیشتر آنها برای ساخت و توسعه محصول اولیه نیازمند جذب سرمایه هستند.
یکی دیگر از مراحل رشد یک استارتاپ که اهمیت زیادی دارد و در آینده و پیشرفت آن کسبوکار نقش مهمی خواهد داشت، فرایند تیمسازی است. سرمایهگذاران هنگام مواجه شدن با ارائه یک استارتاپ، توجه ویژهای به تیم خواهند داشت؛ چراکه در نهایت این تیم است که میتواند یک کسبوکار را به اهدافش برساند.
داشتن نیروی متخصص فنی، کسبوکاری و آشنا به فرایندهای دیجیتال مارکتینگ، در کنار حضور بنیانگذار یا بنیانگذاران، در روند رشد استارتاپ تأثیر زیادی خواهد داشت. ضمن اینکه باید وظایف هر یک از اعضای تیم مشخص بوده و نسبت به پیشرفت کسبوکار خود تعهد داشته باشند.
در این مرحله محصول اولیه ساخته شده، مورد تست و بازنگری قرار گرفته و آماده معرفی به بازار است. بازار بالقوه نیز وجود دارد و درآمدهایی محدود از محصول و تکنولوژی قابل تصور است.
در این بخش از مراحل رشد یک استارتاپ نیز برای ارتقا و توسعه خدمات و محصولات و بازارسازی و بازاریابی، به جذب سرمایه نیاز خواهیم داشت.
در این مرحله از مراحل رشد یک استارتاپ ، بازار، شکل گرفته و تکمیل شده و توسعه محصول صورت گرفته است و تمرکز بر محصول اصلی و فرایندهای تولید است تا بتوان از پس سفارشهای سنگین بر آمد. تلاش برای تثبیت بازار و برنامهریزی برای توسعه آن نیز در این مرحله مد نظر خواهد بود.
استارتاپها در این مرحله نیز برای توسعه زیرساختها و فرایندها و بازاریابی، نیازمند جذب سرمایه هستند.
در محله توسعه استارتاپها به دنبال افزایش سهم خود در بازار هستند و رشد استارتاپ در قالب توسعه تولید، تنوع دادن به محصول و افزایش شعبات در این مرحله صورت میگیرد.
استارتاپها در این مرحله درآمدزا بوده و به منظور افزایش سهم خود در بازار در پی افزایش درآمدهای پایدار هستند.
هنگام رسیدن به بلوغ در مراحل رشد یک استارتاپ ،کسبوکار نوپای ما در بازار به شهرت رسیده است و باید برای حفظ سهم بازار و رشد آن به صورت مستمر رقابت کند.
رویکرد تأمین سرمایه در مرحله بلوغ، دارایی محور است، یعنی از ظرفیتهای داخلی استفاده میکنیم و با استفاده از افزایش و عرضه سهام، سرمایه جذب میکنیم.
آشنایی با مراحل رشد یک استارتاپ برای کارآفرینان و صاحبان کسبوکارهای امروزی ضروری است، زیرا اگر با این مراحل آشنایی نداشته باشند، امکان دارد در روند رشد و توسعه کسبوکار خود دچار خطا شوند.
7 مرحله در فرایند رشد استارتاپ وجود دارد که شامل ایدهپردازی، نمونه اولیه، تیمسازی، معرفی به بازار، رشد، توسعه و بلوغ میشود. آشنایی با مراحل رشد یک استارتاپ ، فرایند شکلگیری، رشد و جذب سرمایه کسبوکار را تسهیل کرده و مسیر روشنتری را در مقابلش قرار خواهد داد.