منتورینگ باعث میشود که فرایند آموزشی کسبوکارها به صورت شخصیسازی شده و سفارشی انجام شده و در نتیجه استارتاپها بتوانند یک سری مشاورههای ارزشمند و کاربردی را دریافت کنند.
منتورنیگ از جمله رویکردهایی هستند که در دنیای امروز اهمیت زیادی پیدا کردهاند، به طوری که در اکوسیستم استارتاپی و کسبوکارهای نوآور توجهای ویژهای به مبحث آموزش و مربیگری میشود.
از سوی دیگر با ایجاد تغییرات جدیدی مانند افزایش رقابت، کمتر شدن مشاغل، پیشرفت فناوریهای نوین و ... در اکوسسیتم تجاری و کارآفرینی جهان، بسیاری از مردم دنیا به دنبال راهاندازی کسبوکار خود رفته و اکوسیستم بزرگی تحت عنوان کسبوکارهای نوپا یا همان استارتاپی شکل گرفته است.
اما سؤال اصلی اینجاست که آیا همه افرادی که وارد اکوسیستم استارتاپی میشوند، موفق شده و میتوانند به اهداف خود دست یابند؟ پاسخ این سؤال منفی است، زیرا فضای کسبوکارهای نوآور نسبت به فرایندهای اقتصاد سنتی، متفاوت بوده و بنابراین استارتاپها برای قدم گذاشتن در این مسیر نیاز به مشاوره و راهنمایی دارند.
منتورینگ در فرایند رشد و توسعه استارتاپها همان کاری را انجام میدهد که یک مربی ورزشی برای ورزشکاران انجام میدهد؛ بدون شک یک ورزشکار بدون حمایتها و آموزشهای مربی خود نمیتواند دقایق و ریزهکاریهای رشته خود را درک کند. استارتاپها نیز در مسیر رشد و توسعه خود باید از افرادی که تجربه و تخصص لازم را در این حوزه دارند، بهرهمند شوند تا در مقابل فراز و فرودهای کسبوکارشان درست عمل کنند.
در پاسخ به این سؤال که منتورینگ چه کمکی میتواند به کسبوکارها کند، باید ابتدا مربی کسبوکار را بشناسیم. منتورها افرادی هستد که صرف نظر از اینکه خودشان کارآفرین و صاحب کسبوکار باشند یا نباشند، میتوانند در فرایند رشد و توسعه دیگر مشاغل تأثیرگذار بوده و آنها را در رسیدن به اهدافشان یاری کنند.
شاید اینطور تصور کنید که این روزها فضای اینترنت پر شده است از محتوای آموزشی برای رشد و توسعه کسبوکارها و شما هم میتوانید با اتکا با آنها روند توسعه استارتاپ خود را پیش ببرید.
منتورینگ یک فرایند کلی نیست که بتوانید در قالب آموشهای کلی دریافت کنید. البته این بدان معنا نیست که آن آموزشها از درجه اعتبار ساقط هستند. اهمیت این آموزشها در جای خود؛ اما یک منتور فراتر از آموزشهای کلی درباره کسبوکار، به بیزینس شما به عنوان یک گزینه منحصربهفرد نگاه کرده و فرایند رشد و توسعه آن را به صورت یک مورد خاص در نظر میگیرد.
در اکوسیستم استارتاپی هر کسبوکاری داستان خودش را داشته و باید راه خودش را برود، اهمیت منتورینگ برای استارتاپها از این نظر است که با نزدیک شدن به یک استارتاپ خاص، تمام زوایا و دقایق آن را در نظر گرفته و فرایندهای آموزشی و توسعهای را ارائه میدهند که برای آن کسبوکار خاص مفید است.
به بیان بهتر منتورینگ باعث میشود که فرایند آموزشی کسبوکارها به صورت شخصیسازی شده و سفارشی انجام شده و در نتیجه استارتاپها بتوانند یک سری مشاورههای ارزشمند و کاربردی را دریافت کنند.
برای درک بهتر این موضوع دوباره باید برگردیم به مثال ورزشکار و مربی. یک ورزشکار، برای کسب موفقیتهای حرفهای اقدام به استخدام مربی میکند تا با توجه به شرایط فیزیکی که دارد، فرایند ورزشی خود را توسعه دهد؛ کسبوکارهای نوآور نیز با استخدام منتورهای باتجربه در حوزه کاری خودشان، میتوانند از خطاهای احتمالی جلوگیری کرده و در مسیر درستتری قرار بگیرند.
عموما استارتاپها با سرمایههای محدود کار خود را شروع میکنند و بنابراین بودجهبندی خود را با احتیاط بیشتری انجام میدهد. از این نظر ممکن است برخی از کسبوکارها از هزینهای که باید برای منتورینگ داشته باشند، صرف نظر کرده و اینطور تصور کنند که خودشان میتوانند با آگاهی و تمرکز لازم، به راه خود ادامه دهند.
این در حالی است که هزینهای که استارتاپها برای مربیگری خرج میکنند پر بازده بوده و عموما تا 6 برابر امکان بازگشت سرمایه آن وجود دارد. استخدام یک منتور باعث میشود که از خطاهای بزرگتر دور بمانیم، خطاهایی که ممکن بود هزینههای زیادی را برایمان در پی داشته باشند.
بر همین اساس نیز استارتاپها نباید نسبت به صرف هزینه در فرایند منتورینگ تعلل کنند، چراکه ممکن است در صورت عدم توجه به این مبحث مهم، خسارات مالی زیادی را متحمل شوند.
از سوی دیگر استفاده از منتورهای باتجربه و کاربلد، درصد خطا را پایین آورده، از لغزشهای احتمالی جلوگیری کرده و در نهایت استارتاپ را در مسیر سودآوری قرار میدهد.
همانطور که گفتیم منتورینگ فرایندی است که برای هر استارتاپی منحصر به فرد بوده و مسیر خاص خود را دارد؛ بر همین اساس نیز یک مربی کسبوکار، علیرغم اینکه برای هر استارتاپ یک مسیر ویژه را در نظر گرفته و راهبری میکند؛ به یک سری از وظایف خاص نیز جامه عمل میپوشاند که شیوه انجام این وظایف در هر کسبوکاری نسبت به کسبوکار دیگر متفاوت است.
به طور کلی مهمترین وظایفی که یک منتور باید انجام دهد شامل موارد زیر میشود:
شناسایی، اصلاح و بهبود استعدادهای کسبوکار
یک منتور واقعی باید استعدادهای نیروی انسانی استارتاپ را تشخیص داده، اصلاحشان کند و در مسیر درست قرار دهد.
بهبود اهداف کسبوکار
هر استارتاپی با یک سری اهداف وارد عرصه میشود و این اهداف در فرایند منتورینگ باید با دنیای واقعی سنجیده شده و در یک مسیر درست و واقعی قرار بگیرند.
راهنمایی کسبوکارها در تصمیمگیری
برای هر استارتاپی اتفاق میافتد که در یک لحظه حیاتی باید تصمیم بگیرد و در اینطور مواقع است که حضور یک منتور توانایی خود را نشان خواهد داد.
اهمیت منتورینگ در اکوسیستم استارتاپی و کسبوکارهای نوپا بر کسی پوشیده نیست. جدید بودن فرایندهای تجاری جدید باعث شده که بسیاری از کسبوکارهای نوپا وارد فضایی متفاوت با سیستمهای تجاری چند سال قبل شوند و بر همین اساس نیز همراهی یک منتور و حضور فرایند کوچینگ برای رشد و توسعه آنها ضروری است.
بر همین اساس نیز ما در شتابدهنده تریگ آپ اهمیت زیادی برای فرایند منتورینگ قائل شدهایم و استفاده از رویکردهای آموزشی و مربیان باتجربه، متخصص و همدل را برای استارتاپهایمان ضروری میدانیم.
برای آشنایی بیشتر با فرایندهای آموزشی و مریبان شتابدهنده تریگ آپ میتوانید به این لینک مراجعه کنید.